Category Archives: Geek

Крипто проекти

Не е тайна, че отдавна следя биткойна и другите крипто валути, но досега не бях правил нищо с тях, освен да ги държа и да си купувам разни неща. През последните няколко месеца пуснах два проекта, които са свързани по някакъв начин с тази тема. Те обаче не са свързани нито с биткойн, нито с Монеро (на което напоследък съм голям фен), а с Ethereum. Етера като валута не ми е толкова интересен, но етереума като среда дава интересни възможности за разработка.

CoinMarketCap bot

Първия ми проект е свързан с мобилното приложение Toshi, което излезе това лято (първо се казваше Token browser). Веднага ми хареса идеята за микро плащания между потребители в чат приложение. Освен това ми хареса отвореността и лесната разработка на “ботове” за него. Повече документация може да намерите на developers.toshi.org . Аз решиха да направя един бот който да показва цените на криптовалутите в реално време (като използвам API-то на coinmarketcap.com). Ако използвате Toshi (а аз Ви препоръчвам), може да го тествате на username @coinmarketcapbot или като сканирате следващия QR код директно с приложението.

Ето и два screenshot-а при разговор с бот-а:

MessageToThe.World

Втория ми проект, който го пуснах съвсем скоро, е вдъхновен от един бот също в Toshi приложението и реших да направя нещо подобно и за web. Идеята на сайта е следната: всеки ден (или на определено време) се публикува по едно съобщение на началната страница. Всеки, който се запише за сайта (разреши push notifications на browser-а си) може да получи малка сума в Етер за всяко съобщение, което е видял. Също така всеки може да публикува съобщение на сайта, като заложи някаква сума (отново в Етер). Съобщението с най-висока сума се избира в определен час и се публикува на началната страница. Така парите от съобщенията се разпределят между тези които ги виждат. Идеята е че може да си пуснете евтина реклама или да си популяризирате проекта за няколко долара, а съобщението да стигне то хиляди (надявам се 🙂 ) потребители. Разбира се може да се публикува всякакво съобщение. Затова и избрах такъв домейн за сайта – MessageToThe.World . Ако се чудите защо Етер, а не биткойн например, отговора е много прост – заради таксите за транзакции. При такива малки суми, които изпращам (няколко цента), Етера все още върши работа. Плановете ми за разрастване, ако въобще просъществува този проект, включват добавяне на други валути, както и различни теми по които да се публикуват съобщение (нещо като reddit).

Лаптоп

Взех си лаптоп … всъщност мога да кажа, че си взех първия ми лаптоп в живота (като изключим EeePC-то). Знам, че звучи малко странно за човек, който работи като системен администратор, да няма лаптоп но така беше до онзи ден. Взех си лаптоп на старо, като този модел го помня още като излезе, с ревюто му в Engadget. Поименно – взех си ThinkPad X220 🙂

thinkpad x220

Взех го от продавалника, уж на старо, но си е като нов. Дори вече след 2 дена работа с него, мога да кажа, че и батерията му е добре. Сложих му ArchLinux и вече пиша това от него. За мен това си е идеалния лаптоп – лек, издръжлив, с добри параметри … и най-сетне притежавам един 🙂 Вече съм истински админ с thinkpad !

Как да отключим Vodafone (Huawei) K3715

Преди няколко дена ми се наложи да отключа един 3G USB модем. Предисторията е че Йонов ми даде няколко промоционални карти за интернет на Vivacom, които са валидни до края на месеца, и аз реших да се възползвам от възможността да ги пробвам на Мандрица, където по принцип никой оператор няма добър обхват. Реших че най-лесно ще стане с USB модема, който имам, обаче той е с марката Vodafone и естествено се оказа заключен само за Mtel.

Спомних си че наскоро Йовко беше писал за подобно отключване и реших и аз да пробвам. Започнах първо от неговия блог, но в крайна сметка google също върши работа. Излизат доста варианти, част от които безплатни, други платени, трети фалшиви (с потенциални вируси и спамове). Дърпах няколко dashboard-a, firmware-a, пробвах няколко генератори … въобще загубих си повече от час. За да спестя евентуално време на други ето как успях да си отключа модема аз – накратко ви трябват две неща:

  1. код за отключване, който зависи от IMEI кода на вашето устройство – на Vodafone K3715 го има изписан под капачето за SIM картата. След което аз използвах този online генератор на отключващ код.
  2. програмка за отключване – аз използвах ето тази (хостната при мен) от този сайт – www.ruchirablog.com/guide-unlock-huawei-hsdpa-modem-free . Бях пред на майка ми компютъра с Windows, така че не съм я пробвал дали работи под виртуална машина или с емулация под Linux. Надявам се не е вирусяла, но е безплатна и лесна.

Предполагам, че вместо програма може да се използват и AT команди, но с програмката всичко се свежда до въвеждане на кода от стъпка 1 и един click след това. От Йовко научих, че има максимален брой опити, които може да пробвате да отключите модема (в моя случаи нямаше такъв проблем), след което трябва да флашнете firmware-а наново. Firmware за K3715 Може да намерите тук.

След като отключих модема имах и доста ядове с флашване на един китайски рутер TP-LINK WR703n, на който най-новата версия на DD-WRT има проблем с моя 3G модем, но това е една друга история, която може да разкажа друг път.

Gnome-shell extensions

Ако не използвате Gnome 3, може спокойно да пропуснете този текст. Ако ползвате обаче, най-вероятно като мен се чудите от къде да си намерите разширения и добавки. Особено тези, които ви липсват от Gnome 2. Вчера съвсем случайно открих сайта https://extensions.gnome.org и останах изумен. Не знам как до сега не ми е попаднал, а изглежда да е активен от няколко месеца вече. На едно място са събрани много и все полезни разширения. И най-важното – инсталират се директно от сайта ! Могат да се активират и деактивират също директно от сайта (тествано с Firefox и Chromium на gnome-shell 3.2.2). Аз си намерих доста полезни неща, като най-доволен съм от Connection Manager, което е пълен заместител (дори има import на настройките) на SSHMenu за Gnome2, без което не мога.

Като цяло искам просто да популяризирам малко сайта, защото въпреки, че уж следя новини и се интересувам от темата никъде до сега не съм попаднал на новина или текст за него. Възможно е защото си пише с големи букви че е Alpha версия и да не е пуснат официално, но при мен работи перфектно. Надявам се да се пълни с все повече разширения за любимия ми Gnome 🙂

p.s. един колега го отвори с Windows и сайта изглежда празен, но повярвайте ми – съвсем не е така 🙂

Българска фонетична клавиатура за Garmin nuvi 37xx

След като вчера се сдобих с нов GPS Garmin nüvi 3760t установих че няма клавиатурна подредба за фонетична българска клавиатура. Въпреки че има избор, той се свежда само до стандартна (БДС) и азбучна (АБВГД). Обнових до най-новата версия на firmware-а, но и това не помогна. Учуди ме че и никъде из Интернет не намерих това, което търся. Така притиснат от неволята реших сам да си го направя. За щастие файловете в Keyboards директорията на Garmin-а се оказаха хубави текстови xml-и, които се редактират чудесно с обикновен текстов редактор. Трябваше ми малко време докато схвана синтаксиса, като първо тръгнах просто да добавя нова клавиатура, но явно nuvi-то не поддържа повече от две клавиатури групи за език (една „querty“ и една „alpha“). Затова просто презаписах грубо БДС-то и готово ! За който желае ето модифицирания от мен файл за фонетична подредба – bg_BG.kbd . Просто презапишете файла със същото име в /Keyboards директорията и готово (разбира се първо си направете backup на оригиналния ! за всеки случай). Файла би трябвало да свърши работа за всички GPS-и от серията garmin 3700, но аз съм го тествал само на 3760.
По-късно видях, че могат да се правят няколко вариации на клавиатура в една група, т.е. идеята ми за едновременна поддръжка на БДС и фонетична подредба все пак мисля, че е осъществима. Ако го направя, ще редактирам този пост в бъдеще.

Допълнение 3 сеп 2011 – направих вариант вариант с фонетична и БДС подредби едновременно. Превключват се със нов бутон БДС/ФОН . Освен това малко преподредих клавишите да приличат повече на компютърна клавиатура. Ето новия файл – bg_BG.kbd. Стария вариант (без БДС подредба) може да свалите от тук. Забележка:  случи ми се nuvi-то да презапише новия файл с оригиналния, затова сега си го направих само за четене (read-only) и от тогава не съм имал проблем.

Месец с Gnome 3

Вече почти месец съм с Gnome 3 и ето какви са ми впечатленията, какво ми харесва, какво не, и най-вече какво се надявам да оправят.

Общо взето малко след като излезе официално Gnome3, от ArchLinux го вкараха в extra и знаех че няма да мога дълго да отлагам upgrade-а. А и честно казано ме глождеше лично да го тествам, а не само да чета чужди ревюта. Така една вечер се престраших и изпълних pacman -Syu . Рестартирах … и не тръгна ! Честно казано не се изненадах много, въпреки, че според wiki-то обновяването трябва да е почти безболезнено. Започнах да разследвам и установих че нещо постоянно segfault-ва и графичната среда въобще не тръгва. Не можах да намеря подобен проблем в Интернет и затова започнах да изолирам къде е проблема. Не знам как но по едно време ми хрумна да редактирам xorg.conf-а и да изтрия редовете, в които е конфигуриран втория ми монитор. Дори и за мое учудване – точно това се оказа проблема – само с един монитор всичко си тръгна без проблеми. Ето какво ще загубите при upgrade от gnome 2.x към 3.x :

  • втория монитор – всъщност всякаква поддръжка на няколко монитора е силно пренебрегната в Gnome 3.0 . Според разни форуми хората са успяли да подкарат няколко, но трябва да да с еднаква разделителна способност (което при мен не е така) и май само в mirror режим. С други думи аз чакам истинска поддръжка на няколко монитора, като ми е малко чудно как ще го постигнат като някои неща толкова много зависят от „ъгъла“ и „крайщата“ на екрана.
  • аплетите – gnome 3 има само една лента от горе, която по никакъв начин не може да персонализирате с мишката графично. Ще трябва да редактирате разни CSS и JS файлове някъде из файловата система, като аз все още не знам кои/къде са. Тоест не може да добавяте аплети … ама то и няма 🙁 Мен лично ме е яд за доста от gnome 2.x аплетите с които бях свикнал. Надявам се скоро да се появят аплети за новия Gnome.

Ето с какво ще трябва да свикнете, защото е напълно различно от всичко останало. Това не е задължително да лошо, просто е МНОГО различно в първия момента като попаднете пред Gnome 3

  • няма минимизиране, няма лента с отворени програми ! – Да, в Gnome 3 минимизирането е нещо остаряло (deprecated). Поради тази причина рамката на прозореца няма иконка за минимизиране, нямате и лента където да стоят минимизираните програми … всъщност въобще няма минимизиране. Програмите просто работят някъде във фонов режим. Свиквайте.
  • максимирането го има на практика, но е скрито. В рамката на прозорците няма иконка за максимизиране (в лентата е останала само една – за затваряне). За да направите някоя програма на цял екран трябва да завлачите с мишката лентата със заглавието до горния край на екрана или да кликнете двойно с мишката пак по заглавието (по подразбиране дори няма клавишната комбинация)
  • новия dock за стартиране на програми – появява се като отидете с мишката в горния ляв ъгъл или с ALT+F1. В първия момента е малко стряскащо как всички програми се „разхвърчават“ из екрана и от ляво се появява списък с избрани програми, както и стартираните в момента в програми. Наистина това е голямата разлика в Gnome 3. След месец работа мисля, че започнах да му свиквам и да го използвам за бързо превключване между програмите.
  • виртуалните работни екрани са *само* вертикално разположени – това също беше шок за мен. До сега виртуалните ми desktop-и са били винаги хоризонтално, а сега изведнъж са нагоре-надолу 🙂 Освен това не са фиксиран брой а се увеличават при нужда – т.е. ако използваш всички налични, автоматично се появява още един свободен.
  • ALT+TAB вече е ориентирам към програми – т.е. превключва между различни програми. Ако искате да превключвате между няколко отворени прозореца от една и съща програма трябва да използвате ALT+` (символа над бутона TAB). Между другото вече има extension, който връща старото поведения на ALT+TAB, но аз мисля че в новото има идея

Ето какво не ми харесва в новия Gnome:

  • липса на настройки – това определено е най-големия и основен минус. Има три почти скрити програмки – dconf-editor, gconf-editor и gnome-tweak-tool – с които до някаква степен може да настроите някои неща, но повечето въобще не може да барате. Това за сега най-много ме дразни в Gnome 3
  • ALT+F2 не довършва автоматично имената на програмите – трябва да използвам TAB и то работи само ако е еднозначно

Да спомена все пак какво ми харесва в Gнome 3:

  • красиво е – няма спор от дизайнерска гледна точка са се постарали доста. Всичко гали окото и учудващо върви доста гладко и леко.
  • новите „известия“ – това се чудих дали да го сложа при нещата с които трябва да свиквате, но май си е по-скоро хубаво … и са красиви.
  • интеграцията на всичко – поне малкото неща, които са пренаписани за Gnome 3 са добре интегрирани в средата и изглеждат сходно. Знам че това ще е трудно да се запази, след като всеки започне да пише за Gnome3, но за сега ми харесва
  • лесен за работа – това е малко спорно, но поне според разработчиците са отделили много време да проучат как хората да си свършат работата по-бързо. Обаче за това първо трябва да се свикне със всички новости в интерфейса, което не става веднага. Аз лично се радвам че има развитие в графичния интерфейс
  • стабилен е – за месец работа съм имал едно-две сериозни забивания (да, все пак забива), но си мисля, че това е една наистина стабилна версия

За финал ето какво ми се иска да оправят в най-скоро време:

  • поддръжка на няколко монитора – нещо с което бях свикнал в Gnome 2.x и сега ми липсва
  • аплети, повече аплети … още аплети. И да мога да си слагам бързи бутони (поне за стартиране на програми) в горната лента
  • още теми – сега на практика има само една тема
  • лесно конфигуриране – сега за да намаля размера на лентата със заглавието на прозорците трябва да редактирам файл. Не съм маниак на CSS и JavaScript и се надявам скоро да помислят за „обикновените потребители“ и да може да си настройваме средата лесно

Като заключение искам да кажа, че Gnome 3 по-скоро ми харесва (в проценти бих го изразил като 60 към 40). Надявам се в бъдеще развитието на проекта да се засили и да се добавят нови и нови функционалности. Въпреки негативните страни не мисля да се връщам назад (към Gnome 2) или да погледам настрани (към KDE например). Оставам си на Gnome и се надявам че разработчиците ще оправдаят доверието ми.

Най-яката визитка

В неделя на OpenFest получих най-хакерската (и според мен най-яката) визитка, която съм виждал. Дело е на Радо Колев, който изнесе страхотната лекция Embedded Linux, и който аз по една случайност познавам. Браво, Радо !

Ако не разбирате какво толкова й е якото, не се притеснявайте 🙂

Домашен backup сървър

От както ми изгоря твърдия диск в края на миналата година, се замислих сериозно за домашно съхранение на файлове. Обмислях от най-простото (и евтино) да си купя един голям диск и месечно веднъж да го включвам да си преточвам важните файлове, през външен USB диск до готови решения за NAS сървъри (може би най-скъпия вариант). В крайна сметка се спрях на идеята да си сглобя сам PC. Още в началото ми хрумна за процесор да бъде някой от Atom серията на Intel. Дори леко учудващо за мен лесно си намери дъно BLKD945GCLF2D, което включва двуядрен Atom 330, вградена видеокарта, звукова карта (която в моя случай не ми трябва), USB-та, gigabit LAN карта … и всичко това в доста малки размери.

забележете, че вентилатора е на chipset-а, а не на процесора 🙂

По-голям проблем се оказа да си намеря малка кутия за това дъно. Не че пречеше да го сложа в голяма, но защо ?!? Общо взето това ми беше най-трудния избор и дори направих компромис, като си взех една на Delux, която не беше най-хубавата, но се събираше всичко което исках а и беше на малко по-поносима цена. Това беше и частта, за която чаках доставка до днес.

С кутията, дъното, два хард диска по 1TB и една плочка 1GB DDR2 RAM, хардуера за домашния сървър е готов !

Оставаше да измисля софтуера 😉 Най-лесно за мен би било да му сложа един ArchLinux и да го забравя. Все пак се загледах за алтернативи и попаднах на FreeNAS – FreeBSD дистрибуция, специално направена за домашни сървъри като моя. Освен това реших, че двата диска (в RAID1) ще бъдат само за информация а операционната система ще бъде на USB флашка или SD карта. FreeNAS поддържа такъв вариант, така че това окончателно ме убеди. Така в къщи имам още една операционна система 🙂

Изтеглих си embedded img файла на последната версия на FreeNAS (към момента 0.7.1) и малко ме издразни, че няма ясна документация как да го инсталирам на USB флашка (за начало реших да boot-вам от USB преди да измисля как да сложа носителя с операционната система вътре в кутията). В един блог намерих, че всъщност .img файла е gzip-нат и трябва да се разархивира преди да се сложи с dd или нещо подобно. Там за пример бяха сложили командата:

gunzip -c <path>/FreeNAS-i386-embedded-xxx.img | dd of=/dev/sdc

/dev/sdc е устройството на флашката при мен – трябва да го промените при вас

След това сложиш флашката в USB порта на новият ми компютър, настроих го да boot-ва от там и общо взето това е всичко 🙂 От менюто в терминала единственото, което настроих беше статично IP, за да не го търся какво IP му е дал DHCP сървъра. Иначе всичко друго може да настроите от web интерфейса на FreeNAS-а. Не ви трябва монитор и клавиатура. Като начало трябваше да настроя софтуерния RAID и да форматирам дисковете. Имаше малко време докато му схвана логиката на интерфейса – например има едни плюсове отстрани с които трябва да си добавиш дисковете, защото не ги разпознава веднага, и освен това след като направиш нещо, то се появява и го виждаш, но за да се запише трябва да даваш винаги “apply”. Свиква се. Подкарах си бързо ssh, ftp и rsync сървъри. И в момента дори върви rsync на снимките ми – общо взето най-ценното ми, което го имах до сега само на един хард диск. С новия ми фотоапарата и row файловете напоследък и DVD-тата ми се виждаха малки. Сега вече ще съм доста по-спокоен.

За в бъдеще може да подкарам и torrent клиента на FreeNAS-a (transmission) и да оставя той да seed-ва. Ако кача и всичката ми музика на сървъра може да си пусна DAAP сървър, за да си слушам от всякъде с Rhythmbox например. Другата ми цел е да сложа SqueezeboxServer и squeezebox-а ми да свири от там. Току що видях, че има SlimNAS инсталационен скрипт, който върши точно това и го интегрира в менюто на FreeNAS 🙂 След като направя всичко това домашното ми PC ще стане истинско desktop PC – за интернет, поща, комуникация, документи, филми … а всичко ценно (под ценно се разбира неща, правени от мен) с едно копие на домашния backup сървър.

За финал да кажа, че съм доволен от новата ми придобивка. Хубаво че успях да намеря енергийно ефективно дъно и процесор. В едно ревю на дъното, дори бяха изчислили, че ако стои включено 24/7 дори ценово си избива парите от електричество за една година в сравнение с едно “нормално” дъно. Само захранването на кутията ми се вижда малко шумно, но ако много започне да ми пречи може да му взема една wireless карта и да го закарам в някоя друга стая, или просто да сменя кутията 🙂

п.с. благодаря на Адроит и по-точно на Катя, която ми отговаряше на всякакви прищявки и ми намира каквито кажа компоненти. Някой може да каже, че това им е работата, но наистина е приятно да се работи с тях.

Първи впечатления от Squeezebox Boom

Да започна още със самото разопаковане. При мен пристигна с колет от английския Amazon.

Вътре беше кутията, увита в найлон и малко натъпкана хартия.

Самата кутия беше малко посмачкана по ръбовете, но се надявам вътре да няма поражения.

За щастие опаковката беше добра

Самия Squeezebox беше в хубава платнена торбичка с връзки за удобно пренасяне.

Хартиените спамове бяха само два – упътване за първоначално пускане и едно листче какво е това last.fm. Няма никакви CD-та.

Общо взето нищо интересно – упътването е наистина за малоумни на сумати езици и язък за многото хартия. Отделно имаше няколко спама от Amazon, на които почти не обърнах внимание, най-малкото защото бяха някакви оферти за коледни пазарувания, а Коледа вече отдавна мина 🙂

Под самото устройство са допълнителните аксесоари. За мое удоволствие адаптора имаше два накрайника – за английски и за европейски контакти. Така не се налага да използвам преходник.

След като извадих Squeezebox-а от платнената торбичка, имаше дори още една обвивка.

Ето го е цялата му прелест:

В погледа от долу се виждат изводи за захранване, мрежа (ethernet), изход за слушалки или subwoofer (конфигурира се от менюто), аналогов вход (line-in).

Допълнителните неща в кутията са дистанционно (с включена батерия), захранващ адаптер (независим от контактния накрайник), преходник за съответната държава и кабел с два 3,5 mm аудио жакове (позлатени 🙂 )

След като разгледах всичко, не ми остана нищо друго освен да го включа

При първо включване ме попита за език (няма български), свърза се към домашната ми безжична мрежа и си създадох account в mysqueezebox.com . Малко е тегаво да си въведеш e-mail и парола с въртящото копче, но пък е само веднъж (предполагам е така и за паролата на wi-fi мрежата, моята е без парола). След като му казах, че съм в България (предполагам, че за да си свери часовника от интернет), веднага ми предложи да пробвам звука, като извади един списък с над 30 български радиостанции, който се излъчват online. Избрах едно и веднага тръгна. Нямаше Z-Rock, но от web интерфейса на mysqueezebox.com може да си управляваш директно твоето устройство (не знам как става ?!?) и веднага си сложиш желания link във favourites (допълнение: по-късно в менюто ми се появиха над 60 български радиостанции, като сред тях има Z-Rock, но в ниско качество). Като цяло (поне по спецификация) Squeezebox-а няма никакви проблеми с доста аудио формати. Звукът също е чудесен !

По-късно се захванах да си инсталирам squeezebox server, което всъщност е програмата, която позволява да слушате музиката от вашия компютър на цялата серия squeezebox устройства. Писан е на perl и върви на window, mac, linux, bsd … дори има и официална поддръжка на някакви Netgear NAS устройства. Честно казано аз имах проблем с подкарването му. Може би ако сте на някоя дистрибуция базирана на .deb или .rpm, няма да имате проблем, но аз първо пробвах source пакета, но нещо не намерих хубава документация. В същото време видях че в AUR има пакет и се захванах с него. Не тръгна по подразбиране и се наложи да го дебъгвам – променях права на директории и редактирах стартиращите скриптове, докато го накарам да си работи без проблеми.

След като подкарах squeezebox сървъра, установих, че е доста удобен и дори красив 🙂 През web интерфейс може на настройвате своя squeezebox буквално до най-дребните настройки. Може да инсталирате добавки (plug-ins), да настройвате алармата и естествено да пускате музика и да нареждате какво да свири. Първия път след като го пуснах имаше някакъв проблем с кирилицата на дисплея и за малко да се разочаровам, но след малко се оправи. То като е свързано в интернет, имам чувството че постоянно се обновява, без нищо да казва. Да се върна на web интерфейса – толкова е удобен, че може никога да не докосвате самото устройство. Може да сметнете Squeezebox-а за обикновени компютърни колонки, а усещането при работа с браузъра е както с доста модерен компютърен player. Поддържа пускане по артист, албум, жанр, година … освен това по директория, търсене из библиотеката, радиостанции, подкастове, любими …. въобще всичко. А Squeezebox-а реагира мигновено ! Дистанционното е само една много удобна добавка към цялото нещо (например когато си в леглото).

Добавките  (плугините имам в предвид, ако някой не е схванал) също са нещо революционно според мен за едно “радио”. Комбинацията с интернет докарва във вашето устройство RSS новини, flickr (за моделите с цветен дисплей), facebook, прогноза за времето, pandora, on-line магазини за музика … и всичко има невероятен брой настройки (което на мен ми харесва най-много в цялото устройство). Най-големия проблем е да избереш какво точно да се показва на сравнително малкия и прост дисплей. Специално на Boom модела е почти буквено-цифров с много ограничена графика, но въпреки това въобще не изглежда зле. Дисплея също така се съобразява с околното осветление и винаги е много добре четим, без да “свети” прекалено.

Положителни черти:

  • чудесен звук ! Определено logitech (и преди това slimdevices) залагат на звука в цялата серия. Голяма част от спецификацията на продуктите е свързана със звука. За Boom модела усилвателя е клас D, с изходна мощност 30W
  • пуска на практика всички видове музикални файлове
  • безжична връзка към домашната мрежа. Може да го сложите и/или местите във всяка стая.
  • поддръжка на last.fm, което за мен е много важно
  • стандартен 3,5 mm line-in вход за включване на всякакъв mp3 или CD player
  • голям избор от радиостанции, категоризирани по местоположение, жанр, рейтинг …
  • аларма за събуждане, с възможност за дефиниране на много (неограничен?!?) брой различни аларми за различни дни, часове и какво да пуска
  • самоизключване след определен период (sleep режим)
  • 6 бързи бутона на предния панел за моментален достъп до избрани радио станции, албуми, песни или каквото си пожелаете
  • удобно магнитно дистанционно (може да си го лепнете на хладилника 🙂 )
  • хубав дизайн

Отрицателни черти (или по-скоро какво още ми се иска на мен):

  • няма “истинско” радио (такова по въздуха). Явно просто е предвидено, че интернета никога не спира, но за съжаление в България не е така. В тези случай остава да свири от домашния компютър/сървър или от line-in входа. Аз като човек, занимавал се с електроника знам, че FM радио в наши дни е просто още един малък чип, но в случая дизайнерите не са го сметнали за необходим.
  • няма слот за карта и/или USB вход за флаш памет. За това са се сетили по-късно и ще го има в Squeezebox Touch модела … когато излезе някой ден
  • цената. Да, това май е единствения истински недостатък – $299,99 официална цена на сайта (или £199 в Англия) в първия момент е малко стряскащо. Добре, че са промоциите и намаленията 🙂

Неутрални черти:

  • менюто и интерфейса. Наистина ще ви трябва малко време докато свикнете кое къде е в менюто без да се объркате и да преровите всичко по два пъти, докато намерите това, което търсите. Разбира се ако използвате приложението през компютър цялото това нещо се избягва и използвате дисплея само за статусна информация. Въпреки това мисля, че менюто е най-доброто, което може да се измъкне от този дисплей.

За финал мога да кажа само хубави неща 🙂 Работи прекрасно и стабилно. Има всевъзможни настройки и мисля, че е чудесно geek устройство. Много му се радвам.

Как да сменим WAN порта на Linksys 160N

По препоръка на Радо, след като ми изгоря WAN порта на безжичния рутер, реших да пробвам DD-WRT. Днес след работа реших да се занимавам с това. Изтеглих си mini edition за моя рутер и започнах да го конфигурирам. Гледам аз из интернет и нещо не ми излиза. След това сложих и standart edition, но пак в Setup нямам VLANs. Първо реших, че в новата версия нещо са сменили менютата и пробвах какво ли не, почти взех да се изнервям, докато накрая открих какво ми трябва. В крайна сметка се оказа че firmware-а за WRT160N стандартно не поддържа VLANs и трябва да въведете следните команди (аз го направих през SSH, предполагам, че и през telnet става) :

nvram set force_vlan_supp=enabled
nvram commit
reboot

След това вече се появява менюто VLANs и може да смените WAN порта. Пфуу, сега изглежда че всичко работи, дори пиша това през wireless. След като разуча още малко DD-WRT може да напиша нещо специално за него. Като първо впечатление – има много повече настройки в сравнение с оригиналния софтуер.