Eee PC 901

От много отдавна си мечтаех за малък лаптоп. Лошото до скоро беше,че бяха много скъпи. Още от появата на така наречените UMPC-та им хвърлих око. Първите Eee PC-та на ASUS не можаха да ме спечелят, но модела 901 ми хареса още като видях първите ревюта преди да излезе. Общо взето от тогава го чаках да дойде в България. И така до онзи ден вечерта, когато вече го държах в ръцете си. Дойде ми почти като подарък, след като не съм дал пари – мерси , мамче ! 🙂

Много е готино ! Точно каквото го исках – мъничко, което можеш да носиш навсякъде с теб просто захвърлено в раницата. Единственото нещо по хардуера, което не ми харесва, е че е бял 🙁 но в most-а (за сега) нямат други. Всъщност цветът е единственото нещо, което пренебрегнах (и леко външния дизайн, но за него нямаше какво да направя). Нищо друго не исках да пренебрегна и все още мисля, че 901 е най-добрия модел на Eee PC. Не исках да пропусна нито 20-те гигабайта SSD (вместо твърд диск), нито Atom процесора, нито 6-клетъчната батерия (за до 6 часа работа), нито Линукса. Теглото и размера на екрана са оптималните за мен – 1,1 kg и 8,9″ респективно.

За софтуера имам повече резерви – eee pc-то е направено като готово устройство за крайни потребители, което просто да използваш (твърде много прилича на Windows). На мен ми малко неприятно да не мога да си бъркам на ниско ниво Линукса и май скоро този Xandros ще си замине в полза на един хубав ArchLinux 🙂 Ще видим още колко време ще му дам. Добре че разбрах, че с CTRL+ALT+T се пуска терминал и сега се чувствам с една идея по-добре. Още не мога да си подкарам кирилицата 🙁 Някой да помогне ? С десен бутон върху иконката за езика ми сменя метода за въвеждане,а не знам коя програмка да пусна ?!? Help ! Освен това дори няма икона за файловия менъджер и си го пускам от терминала. Ей такива дребни неща малко ме ядосват.

Да се върна на хубавите неща – голямо завление е ! С толкова много безжични мрежи на около дори е много хубаво ! Сноищи, като за първа вечер, го пробвахме в градската градина и докато си пиехме хванахме интернет, гледахме снимки, пробвахме bluetooth-а, гледахме клипове в youtube … весело беше … и батерията издържа ! Наистина си мисля, че е идеалния лаптоп за мен. Надявам се да си го ползвам много време на много нови места, да ни служи, да гледаме снимки, а и да си намирам някой друг couchsurfer докато обикалям 🙂

15 thoughts on “Eee PC 901

  1. ха честито, да ти е жив и здрав 🙂 на мен пък много ми харесва такъв бял 🙂

  2. Ице, да ти е честит лаптопа и да му е живо и здраво името, Eee PC 901, дет се вика!

    🙂

  3. @stealth и Casper: тези неща естествено излязоха първо като търсих за кирилица, но на 901 не работи 🙁 Няма scim, а gcin, което е някакъв китайски вариант и мога да пиша само на китайски. Гледам из интернета, че хора от всякакви народности се оплакват, а от ASUS мълчат. Толкова по-зле за тях – вече твърдо реших скоро да го махам Xandros-а.

    @sofi: мда, на теб ще ти хареса 🙂

    @Дина: мерси, мерси

    @semir/vampir: да беше, ама нямаше …

  4. Ахааа подкарах я кирилицата 🙂 После ще опиша как … но вече пиша от EEE PC-то 🙂

  5. Ей Иц,я вземи му измисли едно по-земно име. Това е като номерация на летяща чиния:))

  6. Всъщност Eee PC 901 е името на модела, за сега кодовото име на лаптопчето ми е Atom 🙂

  7. Иц и аз се уредих с един такъв лилипут 😀
    само че е по-голямото братче на твойто и е негър 😀

  8. Ай честито Павка ! Те негрите го вадят по-голям 🙂 внимавай като го носиш отзад 😉

Коментирай