Фациалис

Стана тя каквато стана и сега съм в болница. Общо взето всичко започна в четвъртък следобяд, когато усетих засилено сълзене в очите, но не му обърнах много внимание (само доста ги търках). Вечерта, като се прибрах, нещата се влошиха – когато започнах да се храня, усетих че нещо не е наред. Някак си ми беше изтръпнала лявата буза. Кръвното ми беше силно повишено и Вилито се обади на 112. От там казаха, че няма да пратят линейка, но е хубаво да отидем в окръжна за да ме прегледат. Веднага отидохме и там се отнесоха ужасно. Не искаха да ни приемат с мотива, че не са дежурни и нямат доктор. Последва второ обаждане до 112, след което се появиха двама доктори. Сложиха ме да легна и въобще не ми обръщаха внимание. Измериха ми няколко пъти кръвното, накрая ми биха една инжекция и ни пуснаха. Поне ни успокоиха, че нямам инсулт. Прибрахме се вкъщи и трябваше да изчакам до следващия ден на обяд, докато мога да отида при личната ми лекарка.

  В петък в 13 часа бях в кабинета на личната ми лекарка, която след като ме изслуша, каза че имам увреждане на лицев нерв и ми трябва невролог. До преди това не бях сигурен, дали не съм за очен лекар. Веднага отидох в ДКЦ “св. Георги”, там веднага ме прие д-р Ненчев, който още като ме видя, с две докосвания и няколко въпроса, веднага му стана ясни че има фациалис, т.е. нечуствителност на лицев нерв. Каза, че това се лекува в болница. Не ми препоръча да отказвам и веднага започна да звъни, къде в петък вечер могат да ме приемат. Оказа се проблем и чак от третия опит се съгласиха за ме вземат в “Каспела”. Така много набързо се озовах в болница.

А Фациалис е кофти нещо – просто казано не мога да си движа половината лице. Най-много ми пречи като се храня. Досега не знаех колко е важна бузата, за да си придвижваш храната. Другото абсурдно е че дори си прехапвам устните, докато дъвча, защото не мога да я преместя. Сега ям само от едната страна и бавно. Другото гадно, е че не мога напълно да си затварям едното око и то може да изсъхне. То и затова толкова са ми сълзяли.

Иначе в Каспела е много готино като обслужвне и обстановка. Стаите са много готини. Сестрите, докторите и дори чистачките са учтиви. Не че е много хубаво да идвате тук, но в момента съм и мога да кажа само хубави работи. Да видим дали ще мога да кажа същото за докторите след време. Все още не знам колко време ще стоя тук. Всички казват, че това минава много бавно.

5 thoughts on “Фациалис

 1. Ико, бързо оздравяване ти желая. Ако имаш нужда от нещо звънни непременно! Имам приятелка, която е лекар в Каспела. Само кажи!
  Нали знаеш – и това ще мине! Дано да е по-бързо!

 2. И от мен бързо оздравяване и скоро да си движиш и двете бузки 🙂

 3. Ицо, дръж се! Някакви капки за очото, бързо отпускане и раздвижване ти пожелавам!

 4. @Lemon: какъв лекар е твоята позната ?

  @Ваничка: благодаря !

  @taralezh: какво им е на капките ?

 5. Тя е ревматолог. Но ако имаш някакви въпроси или нещо не мислиш, че е достатъчно от това, което правят ми кажи. Ще измислим нещо 🙂
  Надявам се вече си поне малко по-добре!

Коментирай