Лаптоп

Взех си лаптоп … всъщност мога да кажа, че си взех първия ми лаптоп в живота (като изключим EeePC-то). Знам, че звучи малко странно за човек, който работи като системен администратор, да няма лаптоп но така беше до онзи ден. Взех си лаптоп на старо, като този модел го помня още като излезе, с ревюто му в Engadget. Поименно – взех си ThinkPad X220 :)

thinkpad x220

Взех го от продавалника, уж на старо, но си е като нов. Дори вече след 2 дена работа с него, мога да кажа, че и батерията му е добре. Сложих му ArchLinux и вече пиша това от него. За мен това си е идеалния лаптоп – лек, издръжлив, с добри параметри … и най-сетне притежавам един :) Вече съм истински админ с thinkpad !

Отпуска

Тази година отпуската я карам на Мандрица. Вече втора седмица с Вилито и Божидар сме тук. Като цяло е точно това, което си представяхме – почивка, спокойствие и Божидар спи повече на въздух. Е, има и доста работа като приготвяне на зимнина и цепене на дърва (което пак си е подготовка за зимата), но на село не ноже без работа. Починах си и от компютрите, като едиствено съм със смартфона. Интернетът е само супер бавния GPRS и сам те отказва да го ползваш. Поне за ssh става, че да оправям по някой сървър.

Божидар с паспорт

Решихме да изкараме на Божидар паспорт. В началото въобще не знаех каква е процедурата да се извади паспорт на бебе и неочаквано за мен най-ясните инструкции се оказаха в блога на Пешо и Биляна, в публикацията за паспорта на тяхната Виктория. Общо взето не е сложно – предварително трябва само да се отиде от единия родител до общината и да се направи адресна регистрация на детето. След това двамата родители и детето отивате в районното ви управление на МВР и подавате искането за издаване на паспорт. Таксата я платих с карта на място на ПОС терминал. Така според мен е по-добре, отколкото да се ходи до банка и да се плаща комисионна. А таксата на първи паспорт на лице до 14 години е само 10 лева, а пак си важи 5 години ! Малко се озорихме докато го снимаме, но стана :) Проверката за готов паспорт вече е на адрес izdadeni.mvr.bg, като в тези спокойни месеци, дори обикновената поръчка става за 1-2 седмици.

първия паспорт на Божидар

Така вече с Вили когато решим може да ходим в чужбина с Божидар, или най-малкото да пътуваме до Мандрица през Гърция, от където е по-добре :)

Пежака след ремонта

Като продължение от предишния пост – вчера си взех колата от ремонта и изглежда като нов. Браво на братовчедите от Крумово! Нямам каско и всичко си платихме, но това да е. Пожелавам си всички да сме живи и здрави и да няма повече подобни преживявания!

Пежака след ремонта

Яздене

Днес за първи път яздих кон. С колегите от офиса отидохме до Бяла Черква и яздихме там. Направихме хубава обиколка за около час и половина през зелените Родопи и видях много грандиозни гледки. За съжаление не се осмелих да си взема фотоапарата, затова ето само една снимка от телефона за доказателство.

image

Междувременно дори имало земетресение, но ние на конете въобще не сме го усетили. Много съм доволен от язденето и от разходката като цяло.

Божидар на 2 месеца

Ваничка май ще се окаже права, че сега ще започна да пиша само за Божидар. Ама то и какво друго ми остава, като общо взето нищо други не ми се случва. С малко бебе не можем да мръднем никъде. Едно пътуване на 30km до Кричим си беше цяло преселение. Но от друга страна Божидар все повече расте, все повече проявява характер, все повече радва (не е като в онази песен на Контрол :) … и не е онова основно спящо бебе от първия месец. От моя гледна точка мога да кажа, че втория месец мина много по-бързо от първия. За напред се надявам да е още по-добре.

p.s. ето и малко снимки.

Великден

Отмина и тазгодишния Великден. За първи път от доста време не бях в Мандрица, но затова си има причина и тя се казва Божидар. С малко бебе нямаше как да тръгнем на толкова дълъг път, но все пак успяхме да мръднем от Пловдив. Прекарахме празниците при родителите на Вилито в Кричим. Както казах за първи път излизахме с бебето извън Пловдив и багажите, които трябваше да вземем бяха изумително количество – колата беше препълнена. Сериозно започнах да се замислям за багажник за покрив. Иначе празниците се усетиха основно по яденето. Oстаналото време не се различаваше много от последните ми няколко уикенда – гледане на бебето. Ама така е – не се оплаквам, а се радвам !

10 години блог

Напоследък нямам много време за писане тук, но като видях какво се е случвало на днешния ден, нямаше как да не го отбележа. В началото дори не се усетих, че е толкова кръгла годишнина, и трябваше да сметна колко време е минало от 2004-та година. Точно 10 години от първия ми пост в „Ik0′s Webjournal“ – заглавие, което така и не се смени през годините. Ами да ми е честито !

Божидар handsome

Божидар на 1 седмица

Вчера Божидар стана на 1 седмица, а аз мога да кажа че се завръщам към нормалния ми живот. Разбирайте да си проверявам по-често мейла, RSS-ите, и дори да седна да напиша нещо тук. Първоначално мислех да напиша един пост за раждането от гледна точка на бащата, как съм стоял цяла (добре де, половин) нощ пред болницата, но този момент отмина и няма да се получи.
Като цяло свикваме да сме родители. Знаеш че имаш задължение през три часа да го храниш, преобличаш, къпиш … ама това да е, ще свикнем. Иначе е голям сладур! Особено когато спи! Засега плаче основно когато е гладен, но знаем че това ще се промени.

Божидар

В събота Божидар имаше и първия му имен ден! Дойдоха баба му, дядо му и вуйчо му от Кричим и си се получи празненство. Получи и подаръци :)

Все още най-трудно й е на Вили. Въобще не може да си отспи, а се стряска на всеки шум от Божидар. Гледам да помагам с каквото мога, а и сега и майка ми е тук и тя много помага основно с готвене и пране. Аз хвърча по магазини и задачи. Както казах лудница е, но започвам да свиквам.