Българска фонетична клавиатура за Garmin nuvi 37xx

След като вчера се сдобих с нов GPS Garmin nüvi 3760t установих че няма клавиатурна подредба за фонетична българска клавиатура. Въпреки че има избор, той се свежда само до стандартна (БДС) и азбучна (АБВГД). Обнових до най-новата версия на firmware-а, но и това не помогна. Учуди ме че и никъде из Интернет не намерих това, което търся. Така притиснат от неволята реших сам да си го направя. За щастие файловете в Keyboards директорията на Garmin-а се оказаха хубави текстови xml-и, които се редактират чудесно с обикновен текстов редактор. Трябваше ми малко време докато схвана синтаксиса, като първо тръгнах просто да добавя нова клавиатура, но явно nuvi-то не поддържа повече от две клавиатури групи за език (една „querty“ и една „alpha“). Затова просто презаписах грубо БДС-то и готово ! За който желае ето модифицирания от мен файл за фонетична подредба – bg_BG.kbd . Просто презапишете файла със същото име в /Keyboards директорията и готово (разбира се първо си направете backup на оригиналния ! за всеки случай). Файла би трябвало да свърши работа за всички GPS-и от серията garmin 3700, но аз съм го тествал само на 3760.
По-късно видях, че могат да се правят няколко вариации на клавиатура в една група, т.е. идеята ми за едновременна поддръжка на БДС и фонетична подредба все пак мисля, че е осъществима. Ако го направя, ще редактирам този пост в бъдеще.

Допълнение 3 сеп 2011 – направих вариант вариант с фонетична и БДС подредби едновременно. Превключват се със нов бутон БДС/ФОН . Освен това малко преподредих клавишите да приличат повече на компютърна клавиатура. Ето новия файл – bg_BG.kbd. Стария вариант (без БДС подредба) може да свалите от тук. Забележка:  случи ми се nuvi-то да презапише новия файл с оригиналния, затова сега си го направих само за четене (read-only) и от тогава не съм имал проблем.

4 thoughts on “Българска фонетична клавиатура за Garmin nuvi 37xx

  1. -Здравейте, прочетох статията ви за промяна на клавиатурната подредба и добавяне на фонетика! Аз също имам 3790 и работя с фонетична клавиатура, НО! наскоро закупих втора употреба 1390 за жена ми и там е качена фонетика и е изтрито БДС. Проблема е този че жена ми е свикнала да работи само по БДС (машинопис) ииска да и върна оригиналната БДС клавиатурна подредба в гармина!
    Търсих по сайтове и по форуми, но всеки е затрил БДС-то и е качил Фонетика и не е запазил оригиналният файл. -Ако вие сте го запазили моля за помощ!

  2. Здравей!
    Опитах да сложа твоята клавиаура на моето nuvi 1490, но не проработи. Идея какво може да се направи, за да тръгне?

Коментирай