15 декември 2005

Взех си кабел за данни Siemens-а. След кратки мъки да го подкарам със стария ми сериен и търсене в google, разбрах че няма да стане и се наложи да взема USB. На работата го пробвах на Windows-а и се успокоих, че работи. Няма да си слагам кой знае колко звуци и картинки, но ми харесва чувството, че имам свободата да го направя когато си искам и да си сложа каквото си искам.

У нас малко ме поузори докато го подкарам. Както пише по HOW-TO-тата (включително и в моето), трябваше да компилирам модула usbserial и да тръгне, но не стана. Прекомпилирах си ядрото няколко пъти, като го слагах като модул или директно в ядрото, но така и не искаше да се появи /dev/ttyUSB0 , когато включа телефона. Наложи се да прибегна до едно live CD на Ubuntu. Пуснах го и видях, че ми трябва и модула pl2303. Компилирах и него и накрая тръгна 🙂 Малко се изненадах, че ми трябваха цели два часа да подкарам нещо, което по принцип знаех как да стане. Важното е, че сега успеха е по-сладък когато е имало повече трудности. Май е време за следващата версия на Siemens mini HOW-TO.


Със Спастнята довършихме първата работеща версия на проект КУРВА (Комбинирано Устройство за Регулиране Волтажа в Автомобил). КУРВА01 представлява адаптор, който стабилизира напрежението от запалката на автомобил на 1,5v, 3V, 4,5V или 6V. Двамата си взехме по едно зарядно за Nokia за автомобил от магазините за 1 лев, извадихме всички вътрешности и успяхме да сместим един импулсен стабилизатор на базата на интегрална схема LM2576. Това ни гарантира триамперово стабилизирано напрежение и замества батерийте на почти всяко устройство … всъщност главно става дума за mp3 плеъри 🙂 КУРВА01 в комбинация с касетка преходник от плеър към автокасетофон, прави колата добро място за слушане на музика по време на дълъг път. Сега остава само аз да си взема плеър, а Спас касетка (или щайга както той я нарича). Заключението е “кола без КУРВА, не е кола” 😉

3 thoughts on “15 декември 2005

Коментирай