На ски през Април – пътя до Ливиньо

На някои може да им се види странно да се ходи на ски ваканция в края на април, но аз го направих. От няколко години се каня да отида в Ливиньо, но за нещо го отлагам. Когато през януари Юли ми предложи да ходим през април – веднага се съгласих, без много да го мисля. Разбира се има уловка, защо точно април – просто тогава, ако се настаниш в Ливиньо за седмица, получаваш безплатно лифт карта за 6 дни (между другото и декември е същото).

Ливиньо (Livigno) се намира в северната част на Италия на самата граница с Швейцария. Другата далавера е че е безмитна зона и бензина, алкохола и другите акцизни стоки са евтини. Пътят до Ливиньо на практика е около 24 часа. Ние тръгнахме от Пловдив с Астралката в петък около обяд и според GPS-а трябваше да пристигнем в 6 сутринта, но естествено знаехме, че това е твърде оптимистична прогноза. А и нямаше смисъл да пристигнем толкова рано.  Пътят през Сърбия и Хърватия беше белязан от непрестанни промени на времето – ту печеше слънце, ту валеше проливен дъжд. Все пак вървяхме доста добре с времето и към 4 часа решихме да си починем всички. Вече бяхме в Италия и спряхме на една отбивка да поспим всички. Събудихме се в 6 и решихме да отидем до някой Decathlon. Според GPS-a най-близкия беше на 12km в Падуа. Естествено бяхме доста рано в Падуа и решихме да разгледаме града. Бяхме едни супер ранни туристи. Градът се събуждаше за новия ден, а ние вече обикаляхме в фотоапаратите в ръка. Не бях ходил до сега в Падуа и мога да кажа, че ми хареса. Чудесни стари сгради, малки улички, река и спокойствие. Определено приятно място. А от Decathon-а си накупихме разни готини неща. Аз си взех 2 чифта обувки и една термо-тениска.

След разходката в Падуа отново поехме на път. Малко след Бреша излязохме от магистралата и поехме на север към Ливиньо. Аз  си мислех че остава малко, но то съвсем не е така. Пътят е планински и с много тунели. В крайна сметка пристигнахме в Ливиньо в 5 часа след обяд (местно време). Имахме достатъчно време да се настаним в супер готина къща, да напазаруваме, да си сготвим вечеря и да изпием по 2-3 бири преди лягане. А хубавото тук е че бирите са по 660ml 🙂 Заспахме в очакване на първия ни ден по пистите на Ливиньо

22 април 2012
23:27

Коментирай