Духът на Бургас 2011

Тази година малко ми кипна всичко и си казах „майната му, отивам на фестивал“. Програмата на втория ден на Spirit of Burgas ме впечатли достатъчно, че да тръгна сам от Пловдив. На място естествено се видях с много хора. В четвъртък след 18 часа в последния момент си купих един билет от Music Center-а и в събота сутринта запалих Астралката към Бургас. За мое искрено учудване не срещнах нито един стопаджия и така пътувах сам.

Фестивалната вечер започна с P.I.F., които обаче а изслушах от тераската в Морската градина, докато чаках да се съберем. Звучаха добре и хората, които са ги гледали са доволни. Първата група, която реално гледах бяха La Muchedumbre На Тъмно сцената, които Гурко ми ги препоръча. Бяха нещо като ska и звучаха весело, но не мога да кажа че ме впечатлиха особено. Може би трябва да им обърна отново внимание. А и сега ги слушах само малко докато от основната сцена не се чу, че започват Skunk.

Концерта на Skunk Anansie беше невероятен. Според мен най-добрия на фестивала. Всички от групата се раздадоха напълно и дори им личеше че се кефят. Skin на няколко пъти минаваше по цялата сцена и слизаше до публиката, като на края просто тръгна да ходи върху морето от ръце. Беше невероятно. Почти на самия край на концерта пък просто влезе между хората и накара всички да клекнат. След като всички се наведоха и замлъкнаха, последва кулминацията на едновременно избухване на цялата тълпа. Както казах – невероятен концерт !

Веднага след Skunk Anansie отидох на Jack Daniel’s сцената, където започваха моите любимци от Kultur Shock. И този път бяха страшни ! Аз си мислех да ги изгледам и да се върна да видя Moby, но не стана точно така. Нито Kultur Shock искаха да свършат последния си концерт от турнето, нито ние (публиката) ги оставяхме да го направят. След като си тръгнаха последва бис, но и след него не спираха виковете „Култур Шок“, след това Джино каза просто „добре, заслужихте си го !“ и направиха още 3-4 песни и импровизации. Беше едно безкрайно и приятно изживяване ! Парис (любимата ми жена от групата) отново беше страхотна. Останалите също, разбира се. Цялата група винаги се раздава напълно.

Kultur Shock направиха един двучасов концерт и когато най-накрая свършиха и реших все пак да отида до главната сцена да видя Moby, хванах само песен и половина. Като аз разбира се бях на съвсем друга вълна. Като все пак усещането беше на неповторим концерт. Коментарите след това също бяха много положителни. Според Moby пред него имаше 40 000 човека и всички скачаха и пяха като един. Едно неописуемо преживяване да си част от тази тълпа.

Реших да посетя изпълнението на The Pomorians, като дори си мислех, че съм ги изпуснал. Отидох на На Тъмно сцената, където с радоста установих, че още не са. Обаче това, което видях леко ме разочарова – Янко беше толкова пиян, че почти не можеше да говори. От него разбира се винаги го очаквам това, но този път беше много повече. Свиреше със скъсана струна на бузукито, а смяната на китарата му отне сигурно 10 минути. Това чак леко ме подразни.

Някъде по време на изпълнението на The Pomorians установих, че вече е след 2 часа през нощта, а аз съм изпил само една бира в 22 часа по време на La Muchedumbre, като през цялото това време не съм се спрял. Реших че е време за почивка и се излегнаха на хамаците на Мастика Пещера с биричка в ръка. Малко след това отидох до шатрата на цирк Кумбо, където се прожектираха неми филми с Чарли Чаплин. Беше забавно и релаксиращо.

Минах за последно през главната сцена където вече бяха започнали хората от HMSU. Беше готино не е моята музика. Иначе хората се кефиха. Единствено на сцената На Тъмно продължаваха някакви бг реге-та (Zionilionz Reggae Experience според програмката която имам), които горе-долу ставаха. Аз си мислех че минали години имаше концерти до по-късно ?!?

Някъде към 4:30 си тръгнах от единствената ми фестивална вечер и отидох да подремна в колата. Бях толкова доволен и изморен, че дори спах много добре. Много добре се получи този Spirit of Burgas. Поздравления за организаторите !

3 thoughts on “Духът на Бургас 2011

  1. гурмето хвана малко ruth koleva преди la muchedumbre (момчето, живеещо в южна америка е машина, прослушай ги пак думбрето) и беше приятно. mazut си заслужаваше да се погледне за малко поне, ма аз къде ли се защурах тогаз….

    иначе освен че раншко, някак и голо ми идваше тази година откъм сцени. а може и да греши обръгналата ми фестивална душица.

  2. А казват, че българските рокаджии не харесват чалга и циганска музика! Хахахахахахаха!Както се казва у душата на всеки български рок-фен се крие един крадлив сръбски циганин! Хахахахахаха! Тоя пич говорил с Гурко и харесвал Кълчър шок! Ужас! Някяква дрипава банда от всякакви националности се правят на диви цигани и успяват! Свирят по цигански начин, цигански парчета от източна Европа и тия дето не харесват уж Чалга си умират от кеф! Начело е някакъв тип с неясен произход, но неистово искаш да мине за цигански цар като цар Киро и успява да стане поне цар на идиотите българи отишли на Спирита! Както и цар Киро и ужастната му фамилия предвождат гнусните си орди от цигани да крадът щастливите от това българи, така и младите българи на Спирита приеха с радост един циганин да им е цар и да им наложи циганският си чалка куртурен вкус, доказвайки, че са народ “буламач” ! От историческо културно естество фактът , че един циганин ползва прическа на прабългарин с гола глава и кичур коса отзад е абсолютна имиджова кражба и 100% чалга!А ако вашите дядовци го бяха барнали тоя мангал биха го насекли на парчета за обида към тях и към боговете! Но вие наследници на Аспаруха сте избрали за бог циганската чалга! Културата на крадливите ,лъжливите , грозните , гнусните , лицемерните и страхливите и жестоки убийци! Ураааааааа! Смърт на всичко българско ! Хахахахахахахахаа! Да живее циганията! И отгоре на всичкото на тия цигани и м дадохте пари нали бе , малоумници!

  3. Напълно съм съгласна с теб, Ице, че концертът на Skunk беше най-добрия! Не съм и очаквала дори,че ще ме впечатлят толкова много на живо и ще ме прибавят към милионите си фенове 🙂 Прекрасен фестивал- и групите, и организацията, и всичко 🙂 Догодина пак ще се видим там 🙂

Коментирай