PC Geek

Снощи се събрахме тайфата в къщата на художниците в Стария град. Всичко започна малко инфарктно за мен, защото вентилатора на процесора ми (носих PC-то ми) издаваше странни звуци и почти беше спрял. Реших да го отворя и да го смажа преди да са дошли другите и най-вече преди да е спрял напълно. Единствената отверка която намерих беше от едно джобно ножче, което си мислех че никога няма да му ползвам всички джиджавки, но снощи кръстата му отверка свърши чудесна работа ! Дори и ножичката му свърши работа за нещо, но това е друга тема 🙂 Изчистих праха, но вентилатора продължи да се движи трудно и единственото нещо което намерих да го смажа беше олио 🙂 Естествено стана, но си мисля че ако го оставя по-дълго време без да се върти, ще се спече. Все си казвам, че трябва да си взема нов вентилатор.

Снощи доставчика ми на Интернет май нещо се беше объркал и теглих с 11К международен, 47К BG и 700К локален. Вярвам, че това ще е само временно, но ми помогна бързо да си изтегля новото ядро 2.6.8 . Снощи започнах да го компилирам, но трябваше да спра и да тръгна за стария град. Днес тъкмо продължих компилацията и като пълен идиот изключих разклонителя на който беше включен компютъра. Третия ми опит беше осуетен от НЕК, които ми спряха тока. По едно време видях, че е излязъл 2.6.8.1 , който оправя някаква тъпа грешка в NFS и въпреки че не ползвам NFS си драпнах patcha, за да съм с най-новата версия 🙂 Също така от сайта на Kolivas взех patch-а за supermount за 2.6.8-rc4 , който стана без проблем на финалната версия. Новото нещо което пробвах беше да вкюча подръжката на Riva frame buffer конзола (видео картата ми е Nvidia Vanta 16MB), и конзолата наистина тръгна на 75Hz, но не се разбра с официалните драйвери на Nvidia и се наложи да прекомпилирам с VESA frame bufer и сега съм така, отново на 60Hz в конзолата.

Май дойде и моето време да мина на X.Org и сега го тегля 🙂 Някои разправят, че дори бил по-бърз … ще видим 🙂 Дори си мисля да сложа Udev и да махна devfs. Все пак трябва да спазвам духа на ArchLinux – всичко the latest & the greatest 🙂 На домашната ми машина мога да си позволя да експериментирам 🙂 BTW сега видях че отново съм с най-висока версия на ядрото на ArchStats. Точно преди да update-на моето инфо пишеше 2.6.8-rc? а веднага след това 2.6.8.1, тоест аз 🙂

Коментирай