Националната галерия на Будапеща

Будапеща е първия град, в който останахме 2 дена. Така днес имахме цял ден на разположение да разгледаме столицата на Унгария. Основния ни план (всъщност плана на Софито) беше да посетим националната галерия. Там имаше изложби на Муха и Моро и Софито просто държеше да ги види. А и аз вече я бях назначил за ръководител на културната програма от пътешествието ни. Така днес взех направо огромна доза култура. Отне ни 4 часа да разгледаме всичко !!! То всъщност и нищо друго особено от града не посетихме, само още малко се разходихме.
А галерията наистина е нещо, каквото не бях виждал. Муха ми хареса, Моро не толкова, но какво разбирам аз от изкуство ?!? имаше и допълнителна изложба със съвременно изкуство вдъхновено от Муха, което също ми допадна (а на Софито – не). Освен това разгледахме и постоянна експозиция, където имаше картини от всички художници, които съм ги чувал и още на повече, които не съм ги чувал. За финал дори разгледахме и една египетска изложба (видях истинска мумия на живо и сумати саркофази!). А междувременно и две по-малки – една древногръцка и една за изкуството около 1900-та година. Я кажете сега че не съм си взел дозата изкуство за цяла година 🙂

8 thoughts on “Националната галерия на Будапеща

  1. Браво, браво!

    Будапеща – един любим град!
    Муха – един любим художник!

  2. 🙂 Мисля, че тази порция изкуство няма да ти е последната …направо ще се презаредиш. Гадното само, че няма и снимки за да сме още по в час с вашето грандиозно пътуване.

  3. добре, едвам ме нави, няма да ходим в музея на самотраки тази година:) и без т’ва 3 евро са много:)

  4. Шо стана, бре, момко?!? Неибаваш да пишеш тия дни, вече сме притеснени за тебе, като знаем какво си животно… Между другото, да не си ПИПАЛ нещо в Италия или наоколо тия дни??? Че като гледаме новините…

  5. @тан
    абе много, много колко да са много…поне там беше хладно и с климатик, че такъв пек и жега беше по тез разкопки
    Поздрав на пожарната команда 🙂

  6. @ЕЛИ
    да. така си беше:) айде за да са всички доволни може да отидем ОКОЛО музея, да за потушим някой друг пожар;)и да се катерим с голи ръце и по мускули по оградите:)

Коментирай