Free Cd flood

Снощи вечерта се събрахме в кварттирата на Таня и докато се прибирах леко на зиг-заг ми хрумна една идея, която не ми излиза от главата и до сега. Мисля си да направим масово разпространяване на безплатни дискове, както се разпространяват например Програмата, Навигатор, Showtime, FameCard и други подобни по заведения и публични места. Естествено на дисковете ще има неща със свободен лиценз – главно Live линукс дистрибуции, но си мисля и за свободна музика, видео, изображения … Нещо предназначено за масовата публика 🙂 Мисля, че хората на такива места са податливи да си вземат нещо и ако ги заинтригува, може да пробват. Тази събота ще говоря с приятелите от OpenClub и ако станем някакво дружество, ще имаме сметка и може да я отворим за дарения. Цените на дисковете са доста ниски и мисля, че ще се съберат пари за едно известно количество. Обнадежден съм за идеята, след като видях каква сума се събра за два дена в сметката на Йовко, за твърд диск за българското огледалото на Fedora. Трябва да се измисли и дизайн за обложките на дисковете с текст, който ясно да разяснява правата на разпространение. Много ми се иска и свободна музика да разпространяваме така (например на Антони Райжеков), в контраст на нашумялата напоследък борба с пиратството и спирането на free сървърите. Мисля че на хората ще им интересно да разберат че имат право, и дори се подтикват, да разпространяват този диск сред своите приятели и познати. Доста хора още не са свикнали да мислят така. А и как да стане като отвсякъде им набиват, че това е кражба, незаконно и може би дори неморално. Трябва да се разясни, че не винаги е така.

Мислите ли, че една такава идея може да има някакъв, макар и малък успех ? Или просто е моя недомислица в нетрезво състояние ?!?

17 thoughts on “Free Cd flood

  1. Ами да го направим 🙂 Трябват ни дискове, ISO-та, обложки (SebastianZ55, един дизайн ще удариш ли? 🙂 ) и записвачки. Освен ако няма къде да ни ги записват направо с печат върху тях, но това може и да е излишно скъпо.

    Конкретни предложения ? С какво да започнем ? Може и по email да обсъдим.

  2. Идеята е супер. Имам предложение. Дисковете да са с някоя Live мултимедийна GNU/Linux дистрибуция от рода на eMovix или нещо от сорта, та да бъде всицхко съвсем самодостатъчно и “free”. На eMovix му липсва само четец за теьтоже май, ама тожа да е проблема … 🙂

  3. В горния пост имам предвид дисковете с мултимедийно съдържание

  4. И на мен много ми харесва идеята. В момента само с разпространение мога да помогна, ако има нужда, обаждай се. И аз ще уведомявам, ако мога да направя и още нещо.

  5. KwarK : предложението ти е много добро ! Само за музика, си мисля, че е по-добре аудио дискове, за да могат да се слушат и на обикновенна уредва. За видео и/или изображения е много добра идея 🙂

    Силвина : Ще те имам в предвид 🙂

  6. Тони, много се радвам, че точно ти одобряваш идеята 🙂 Мислех да ти пиша и да те питам за това и дали имаш и би ли предоставил някой от твоите албуми с по-добро качество ? Добре е да запиешем дискове с възможно най-добро качество.

    За обмислянето също съм съгласен, и аз това правя всъщност 🙂 Досега не съм направил нищо, освен да питам разни хора кой с какво може да помогне. Мисля и какво точно да се напише на дисковете, така че да е най-ясно на широката публика каква свобода получават. Трябва да е възможно най-просто и точно и ефектно в същото време 🙂

  7. Може би е добре да се запише от всичко по малко: софтуер, музика, линкове към блогове с СС лиценз, информация за “Камината”, рецептата за open-source бира… един вид представяне на всичко, което хората могат да получат под свободен лиценз.

  8. идеята е супер!
    аз съм много за, специално по въпроса с музиката и изображенията. в интерес на истината на последната конференция на СС раздаваха точно такива дискове с музика – обещала съм на тони да му дам диска да го копира и разпространи към който проявява интерес.
    ако решите да правите нещо – може да поговорим какви варианти има да се намери финансиране за подобно нещо и да се раздадат евентуално на следващата конференция на СС в Харвард.

    поздрави!

  9. Аз определно съм 100% готов да предоставя музика, разбира се с добро качество,както на звука, така и на творбата 🙂 Също така мога да и ще намеря качествена музика покрай хората около VOXXLab. Така, че контент ще има, само трябва да се избере “подходящият”, което е твърдеделикатно и трудно. Но мисля, че 10-тина парчета от различни артисти, добре подрабни ще са напълно достатъчни като “саундтрак” към една линукс дистрибуция. (бтв: може ли да се напарви по време на инталацията един mpg123 да ги свири в бекграунд ;). Все пак, също си мисля, че едно CD няма да ни стигне да покажем на хората всички предмиства на свободния контент, както и да представим изватка от него. По-скоро може да се направи едно CD, а после и друго, ако първото има успех. Може vol.1 и vol.2 да sa посветени на различни теми, за да можем по-пълно да ги обхванем, знам ли – мисля, пишейки сега този коментар 🙂 кажете вие 😉

  10. Тони: Аз от началото си мисля за няколко CD-та. Може да се подберат по стилове, а дистрибуциите мисля да са отделно. Може би само неща като GeeXBox и Movix да вървят с някаква мултимедия, която да възпроизвеждат.

    Много се радвам на VOXXlab и Ви пожелавам успех !!! Мислех да го кажа в твоя блог, но не става без регистрация и се отказах.

Коментирай