Виноградец и Велинград

Тази неделя отново не останах в Пловдив. Още снощи вечерта с Магито, Таня и Йонов тръгнахме към Виноградец, където живее бабата на Маги. Не можа да ме задържи в града дори unplugged концерта на Остава. Особено покрай тази магистратура са ми малко истинските почивни дни (този път благодарение на балотажа на изборите), така че не се колебая много като ми се отвори повод за пътуване. Естествено пристигнахме по тъмно и не видях много от Виноградец вечерта. Както в повечето български села, ни посрещнаха много топло и с голяма вечеря. Добре се нахранихме и пийнахме 🙂 Направихме една нощна разходка из селото докато ни се доспа и после в топлите легла. Поради преместването на часовника с един час назад, дори имахме един час повече за спане. Много добре ми дойде този час повече. Наспах се идеално, а беше едва 9 часа (по новото време) когато станах.

Сутринта решихме да закусим на бързо и да ходим на разходка до Велинград. Не бях ходил там отдавна. Планинския път до там беше много красив. Гората чак сега се е обагрила, така както аз си представям есента. А времето беше едно топло, приятно … Отидохме и се разходихме до езерото Клептуза, а след това и по центъра на Велинград. Намерихме си сладкарница и ядохме торти 🙂

Всъщност не стояхме много и в 14:30 бече бяхме стигнали в Пловдив. Май хванахме едни от последните хубави и топли (дори бих казал летни или поне циганско-летни) дни. По-късно следобяд времето започна да заоблачава, и като гледам прогнозата, до края на другата седмица можело и сняг да завали. Ще видим. Аз съм радостен, че и тази седмица успях да отида някъде. И преди Герито да сложи коментара – айде още две габарчета 😉

10 thoughts on “Виноградец и Велинград

  1. Na6eto selo e mnogo izvestno s vekovnite si tradicii i pi6tinite si praznici.
    Vinogradec e razpolojen mejdy edni ot nai-golemite hylmove v trakiskata ravnina.

  2. Старото му име е Карамусал.Някой знае ли какво означава? И защо е кръстено така? Аз пък съм родена там! Виноградец чудесно му приляга като име! Да знаете само какво вино правят…! Има и суджук сега…Жалко, че не сте видели селото през деня! Между другото Дервишовден (кукерски празник) наближава…Там го празнуват като национален празник….

  3. Дервишовден в това село го празнуват от около 25 години, заимствали са този празник от съседните села Ветрен, Славовица и Церово, където този празник в миналото се е празнувал много по архаично и пищно.Не че нещо, но и трите села са много по-хубави от Виноградец.

  4. КАТО ЧЕТА РАЗКАЗА СЯКАШ СЕ ОТНАСЯ ДО ДРУГО, А НЕ ДО БОЛКА ПОЗНАТОТО СЕЛО И МАРШРУТ ДО ВЕЛИНГРАД. И ДВАТА СА МИ “РОДНИ” ТЪЙ КАТО ЕДНАТА БАБА Е ОТ ВЕЛИНГРАД, А ДРУГАТА ОТ ВИНОГРАДЕЦ. ИНТЕРЕСЕН ПОГЛЕД ОБАЧЕ ИМА И ЗА ПЪТЯ. НЕ ГО НАМИРАХ ТОЛКОВА ХУБАВ. ЯВНО ТРЯБВА ДА ПОГЛЕДНА ВСИЧКО С ДРУГИ ОЧИ, ЗА ДА МИ ХАРЕСА И НА МЕН. ЗАЩОТО СМЕ СВИКНАЛИ ХУБАВОТО ДА Е ДАЛЕЧЕ, А СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ЖИВЕЕМ В НЕГО И НЕ ГО ЗАБЕЛЯЗВАМЕ.

  5. Trapera,мога да ти кажа, че си в много голяма мъгла относно Дервишовден, празникът се празнува от много повече от 25 години. Според мен ти си от селата около моето село и завиждаш, затова говориш така, всяко село си е хубаво само по себе си, но със сигурност моето – Виноградец е с много богата история, така че замълчи моля те.

Коментирай