Ъпгрейд

Време беше и аз да се ъпгрейдна 🙂 Снощи си купих ново дъно (ASUS K8N, с nForce 3 250 чипсет), процесор (AMD Sempron 2600+ 64bit), памет (Kingmax DDR 256MB 400MHz) и кутия (COLORSit 350W). Взех ги на части, нямах време веднага да ги сглобя, защото ходихме в Банята да гледаме експериментални филми. Хубави бяха, но много дълго продължиха и към 11 и нещо си тръгнахме, а щеше да има още един дълъг филм. По време на филмите се видях с Буков и взех от него една GeForce2, защото старата ми VANTA, нямаше да тръгне на новото дъно. Прибрах се и се заех със сглобяването. Нямаше как да заспя, преди да го пусна 😉 Един болт на кутията ме озори малко и дори се порязах леко, но се сборих 🙂 Останалите части ги сглобих лесно и се захванах със софтуерните проблеми.

Първо пробвах с моето ядро, но се панира, защото няма подръжка на новото дъно и се наложи да го оправям със старото ядро 2.6.3, което ми е единственото компилирано от ArchLinux. С него тръгна конзолата (дори фреймбуферна), но почти нищо друго не работеше. Естествено нямаше звук, но по-странното беше, че и интернета не тръгна. Уж зарежда модула, вдига се интерфейса, но пакетите не минават ?!? Заех се да си прекомпилирам едно ново ядро. Това му е най-хубавото на новия процесор – прекомпилиране на ядро за по-малко от 10 минути 🙂 С него всичко си тръгна. Явно мрежовата ми карта Realtek8139 иска модула (8139too) да е компилиран вътре в ядрото, иначе не бачка ?!? Звука също тръгна, само където не мога да се нарадвам на всичките 8 канала, а за сега съм само на стерео. Гномчето направо фръкна и всичко се държи много добре 🙂 Все пак разликата от предишния ми компютър (Celeron 400, 128MB RAM) е значителна. А да ми е честито и да изкара поне толкова, колкото и предишния (4-5 години).

6 thoughts on “Ъпгрейд

  1. честито честито, кога ще го видим… ще си взема и чука 🙂

  2. ОО Ице ае честито , тва се казва ъпгрейд 🙂

    ае и да почерпиш 🙂

  3. Мерси на всички !

    @Блум: Само ако ползваме чука по главата ти

    @Дафо: ъфкорс 😉

  4. ASUS BIOS flash
    От както си взех новото дъно и процесор ми правеше впечатление, че cat /prco/cpuinfo ми дава много странно име на процесора “AMD Engineering Sample xx”. Това з…

Коментирай