FUSE и новите линукси

От известно време се чудих какво става с новите ядра и защо и аз не мога да си монтирам Siemens-а с моето mini HowTo, което написах преди повече от година. Преди няколко дена получих email от читател с уаказания как се монтира през IrDA и реших, че е време да се разровя какво става и да напиша нова версия на HowTo-то. Днес изтеглих най-новите версии на fuse (2.3.0) и siefs (0.5) и се обнадеждих, че трябва да стане. Прибирам се, компилирам fuse-то, не дава никакви грешки, но като пробвам да заредя модула отново изкача :

# modprobe fuse

FATAL: Error inserting fuse (/lib/modules/2.6.11-ck1/kernel/fs/fuse/fuse.ko): Invalid module format

Ядосах се, отидох пих една бира с Йонов и като върнах се зарових в google. Учудващо за мен изкара доста малко резултати. В един форум на gentoo срещам подобна тема отбелязана като [Solved], но единственото нещо за което се говори е да се прекомпилира FUSE със същата версия на gcc, с която е компилирано ядрото. В началото това ми се вижда глупост и продължавам да търся. Единствения друг свястен резултат, е че fuse < 2.1 не е съвместим с ядра по-нови от 2.6.10. Аз съм с 2.6.11 , но робвам FUSE 2.3 , с което трябва да няма проблем. Освен това човека по-късно в дискусията казва, че не може да повтори “бъга”.

Изведнъж се сещам за първото нещо, което трябваше да проверя (!!!) – какво казва dmesg при опит да заредя модула:

fuse: version magic ‘2.6.11-ck1 preempt PENTIUMII 4KSTACKS gcc-4.0’ should be ‘2.6.11-ck1 preempt PENTIUMII 4KSTACKS gcc-3.4’

Явно наистина е необходимо fuse и ядрото да са компилирани с една версия на gcc. Сега не ми се връща 3.4 да прекомпилирам FUSE-to, затова направи си тегля linux 2.6.12-rc6 и ще компилирам него с новия компилатор. Ако всичко тръгне, ще напиша и новото HowTo за Siemens 🙂

2 thoughts on “FUSE и новите линукси

  1. Напиши, напиши, че и мен ме отказа моя Simens, та поне ти да успееш да го измислиш.

  2. Ще напиша 🙂 Сега подкарах новото ядро и FUSE-то тръгна. Монтирах телефона и дори си сложих една иричка с пингвин. Остава само да оформя новата версия на текста и ще го публикувам, но май няма да е тази вечер. Проблема наистина се оказа в различните версии на компилатора.

Коментирай