Интерполация

Последните два дена на работа се занимавам с един газов сензор, с който трябва да изервам концентрацията. Имам зависимоста в графичен вид и уж изглежда права, но в логаритмични координати. За нормалния линеен изод (4-20 mA), трябваше да интерполирам експоненциалната зависимост. Знам, че има методи, за които съм учил в университета, но не можах да си намеря записките, май съм ги предал с протоколите и не съм си оставил. Нямам и учебник по числени методи, а дори и с google се оказа трудна задача (може би просто не търсих правилно ?!? ). Днес след един кратък разгвор по ICQ с r00tb, ми препоръча да използвам кубичен сплайн за интерполация и да намеря готова програмка да ми сметне коефициентите. Реших да послушам човека, който все пак учи приложна математика, и попаднах на програмата RT PLOT, която се оказа много полезна. В първия момент дори изглежда безплатна, но бързо се разбира , че е trial версия за 30 дни. В началото имах трудности с интерфейса, но в крайна сметка се оправих и стана интерполацията 🙂 Знаех си че трябва да има програма специално за това, а не да ми се налага да си припомням как се пишат скриптове за MatLab. Най-важното е да се свърши работа 🙂 сега остава да накарам една ATMega8 да смята функцията и да видя за колко време ще го прави, че ако е много може и квадратичен сплайн да използвам, но за това в понеделник. Сега имам един уикенд на разположие, за който още не съм планувал какво ще правя. Може най-сетне да се хвана с дипломната ми – стана топло и наближават диплони защити, ей сега ще дойде юни.

Какъв е извода от всичко написано до тук ? Ами университета е хубаво нещо, но всичко се научава когато ти се наложи да го правиш на пратика. Определено в лекциите по висша математика, не съм си представял за какво може да се ползват повечето неща (не говоря конкретно за интерполациите, за тях горе-долу ми беше ясно). Най-важното в обучението в университета, според мен, е да знаеш като трябва да свършиш нещо – как да го свършиш и къде да погледнеш за подробности.

One thought on “Интерполация

  1. Здравей, търсейки една вечер терминът интерполация ,попаднах на твоя блог. И направо се забравих…. стана ми много интересно. първо защото разбрах че обичаш пътеществията, електрониката и второ че знаеш как да се забавляваш. Браво! И аз пътувам със моето семейство, непрекъснато – и съм била почти на същите места където ти си бил. Но, от тук тези места ми се видяха много по-интересни, пак дори и непознати, че ми се прииска да тръгвам още на следващия ден.
    Малко е късничко сега за такива писъмца, не си мисли че искам да те свалям…
    Наумила съм си залятото да си направим едно такова пътеществие из Европа и не знам защо реших че може дами дадеш някой съвет , а пък може и да ме насочих на удобен маршрут.
    Sorry , ако съм допуснала някоя правописна грешка….

    Лека и беше ми приятно !

Коментирай