Ден на Линукс

Днес беше “Деня на Линукс в Пловдивския Университет”. Събитието премина учудващо добре, дори за мен като част от организаторите. Аз очаквах да се съберем 20-30 човека с прителите ни и да си поговорим за Линукс, но лекционна зала номер 422 в ПУ се пукаше по шевовете от хора. Доколкото разбрах има 100 места, и излиза че е имало още повече хора 🙂 Като се има в предвид, че е работен ден си мисля че това е много добър резултат. Естествено повечето бяха студенти от ПУ, но и това беше търсената аудитория. Освен това имаше и значителна групичка от математическата гимназия. В началото имаше към 60 анкетни карти, който въобще не стигнаха и 2 пъти се наложи да се ходи до ксерокса да се размножават. Анкетите са в мен, но не съм ги преброил още, а и не знам още точно кога ще ги обработвам. Доста хора снимаха с фотоапарати, а Йонов, дори записа лекцията на Йовко на видео 🙂 Като се обработят материалите, ще поместим нещата на страницата на OpenClub – opencub-plovdiv.info . Денят (по-скоро полуденя) на Линукс започна в 13:30 с лекцията на Йовко за свободнои софтуер, линзите, патентите и т.н., след него Станимир Иванов ни информира за делата на LPI в България и как и защо да се сертифицираме. Последва по-практическата лекция на Найден Гочев (Joke) за свободните среди за програмине (IDE-тата) и на Ангел Урилски за Kylix. Всички лекции бяха много добре, за което много им благодаря ! Накрая трябваше да има и инсталация на Линукс, но всички започнаха да си тръгват и останалите обсъдихме още някои неща и към 17 часа и аз си тръгнах.
Този (малък) успех ме окуражи, да организираме още подобни прояви свързани със свободния софтуер и друг път и на други места. Интерес има и в това се убедих днес.

9 thoughts on “Ден на Линукс

  1. Ами всъщност май ще има курс по Основи на UNIX и Linux в университета от трети триместър, а OpenClub със сигурност трябва да продължи с проявите – имате и хъс, и сили, а и какво да покажете…

  2. Йовко, още веднъж благодаря за лекцията и благодаря за подкрепата. Това наистина има значение !

    Успех с курса в ПУ. Ако имам време, може да идвам – хем да се видим, хем да видя и чуя как се преподава Линукс в университет от хора, които наистина разбират. Първо мислех да напиша “от хакери”, но все още си мисля че ще ме разберат погрешно.

  3. Прав си – това си е моето място и пиша главно за мене си, така че мога да си пиша всичко както АЗ искам … занапред ще се сещам за това като пиша тук. 🙂

  4. аз чесно казано бях приатно изненадан от огромната талпа хора които доидоха за сравнение само ще спомена 4е на дните на микрософт в ПУ обикновенно има между 70-100 студента а тук биаха над 100 .

  5. Ехехех 🙂 Браво, браво… Ице винаги съм знаел, че ще излезе човек от тебе 🙂

Коментирай