Крайбрежието на Хърватска … или от Риека до Дубровник

Като пътувате от Триест (Италия) през Словения към морето на Хърватска, първия по-голям град е Риека (Rijeka). Риека е неголям град, предимно индустриален и жилищен.

Rijeka

Центъра е сравнително хубав, но определено не е много туристически град.

Rijeka - center

Rijeka - theatre

Крайбрежието няма да Ви впечатли със нищо. Доста е индустриално и не е много приятно просто да стоиш и да гледаш морето.

Rijeka-seaside

Rijeka-seaside2

Има доста големи молове, ако се интересувате от шопинг, но за морски туризъм не го препоръчвам. По-добре тръгнете на юг.

Крайбрежния път криволичи по планините и виждате истинското лице на адриатика – чудесно море и планини, които директно се забиват в морето. Никакви плажове.

Seaside-north

Seaside-north2

По някое време дори започвате да се чудите – това морето ли е или някое високопланинско езеро. Растителността е по-скоро горска отколкото морска.

Sea or lake

Общо взето такова е положението чак до Задар (Zadar), който като впечатления ми остави същите като от Риека. Аз попаднах в него в един изключително дъждовен ден и не можах да го разгледам много, но като цяло не мисля че е от най-красите градове. Дори почти го пропуснах и продължих на юг към Сибеник (Šibenik) или Шибеник, не знам как е по-правилно да се произнася. Потвърдено – произнася се Шибеник. Всъщност няма значение как се произнася, важното е че е много красив град. Първият в Хърватска, който истински да ми хареса.

Sibenic-seaside

Крайбрежието е пешеходна алея, с пейки за седене и е много приятно. Има и детски площадки.

Sibenik-childs

Шибеник има и стар град, който е чудесен. Едни тесни улички (най-тесните които съм виждал) и съвсем не прави. Просто никога не знаеш какво се очаква зад “ъгъла” (ъгълът не е задължително да е 90°). Наистина препоръчвам да посетите Шибеник, ако пътешествате из Хърватска.

Sibenik-oldtown

На юг от Шибеник за първи път срещнах нещо, което прилича на плаж:

Croatia-beach

Това като цяло беше най-хубавия плаж в цяла Хърватска, който видях. А както виждате е с доста едър “пясък”.

На юг от Шибеник покрай морето се минава покрай още един хубав курортен град, в който обаче аз не се спрях – Примоштен (Primošten). Отдалече ми заприлича на Несебър с това полуостровче с къщички.

Primosten

Като цяло колкото по на юг отивате, толкова по-красиво става.

Croatia-seaside

Но все така няма плажове. От друга страна хубавото е че няма и хотели ! Пълно е с къмпинги, дори на места къмпинг до къмпинг. Отделно се дават под наем стаи и апартаменти. Грозни и огромни хотели, както на нашето черноморие, няма !

Когато влезете в област Дубровник, първо съзерцавате красотата на Бачинските езера (Baćinska jezera).

Bacinska jezera

И най-сетне се появяват малки равнини между планините. Хубави и добре поддържани.

Dubrovnik district

За да стигнете до Дубровник, трябва да преминете за малко и през Босна и Херцеговина, която има 10 километра излаз на море и прекъсва територията на Хърватска. Така за тези 10 километра се минава два пъти през граници. Поне не отнема много време. След като се върнете отново в Хърватска, не Ви остава нищо друго освен да стигнете до Дубровник. Първото нещо, което ще Ви направи впечатление е огромния хубав мост, хубавите къщички и големите туристически кораби.

Dubrovnik-1

В Дубровник за първи път ще видите и големи хотели, което ще Ви подскаже че сте в истинска световна туристическа дестинация.

Dubrovnik-hotel

Естествено най-голямата забележителност на Дубровник е стария град. Там зад крепостните стени се крие един жив средновековен град, с каменни сгради, тесни улички и едновременно с това модерни заведения, ресторанти, магазини, банки … Ето това е входа:

Old Dubrovnik - enter

След като влезнете се озовавате на най-широката, главната улица

Old Dubrovnik - main street

А пресечните малки улички са запълнени с масите на заведенията

Dubrovnik - small street

А отвъд крепостните стени морето си е все така красиво, както по цялата адриатика.

Old Dubrovnik - outside

Dubrovnik - small port

Старият Дубровник е красив дори и през нощта.

Dubrovnik at night

Само на 15 минути с корабче от Дубровник е острова-резерват Локрум (Lokrum), който предлага ботаническа градина с тропически и субтропически растения.

Lokrum botanical garden

Освен чудесната ботаническа градина, острова предлага и други красоти

Lokrum

А на върха на острова, се намира стара крепост-наблюдателница, от където може да разгледате навсякъде наоколо

Lokrum - fortres

С посещението на Локрум завърши и моето адриатическо пътешествие. Общото ми заключение е – колкото по на юг, толквоа по-хубаво … а в Дубровник най-хубаво, въпреки многото туристи. Повече снимки от Дубровник и Локрум може да видите тук.

4 thoughts on “Крайбрежието на Хърватска … или от Риека до Дубровник

  1. O, да, определено е красиво!Само където е малко скъпо, ама не може всичко :)) събираме с жоро пари за там 🙂

  2. IkO, искрено и благородно ти завиждам, че сега за първи път откриваш красотата на адриатическото крайбрежие. Това ме кара да си спомня моя първи път, отново в Дубровник, но в далечната 1990 година, още преди войната. Приеми, моля те, един добронамерен съвет от мен: следващия път пообиколи малките градове по Адриатика, но онези, които са по островите, въпреки, че затова ще ти трябва и повече време, и пътуване с фериботи, а пък и малко повечко пари. Там са истинските перли, а не само популярните срад масовия турист Рийека, Задар, Дубровник и Шибеник (така се чете, а не Сибеник). Наистина Хърватия е много красива страна. Не само крайбрежието на Адриатическо море, но и вътрешността (континенталната й част). Твърдя това, защото живея тук (в Загреб) вече почти 19 години и я познавам доста добре. Има много прекрасни малки градове и села, които са чисти, приветливи, с красива архитектура, много паркове, цветя и зеленина (въпреки, че още страната не е приета в Европейския съюз!). За съжаление, у нас в България откакто “дойде” Демокрацията, такива са само туристическите обекти. По красивите ни морски и планински курорти е просто едно диво строителство, унищожаващо точно онова, което ги е направило известни курорти. А именно – ПРИРОДАТА! Благодарение на свободната си творческа професия имам възможностт всяка година да си идвам в България по 3-4 пъти, да прекарвам с близките си поне по 2-3 месеца годишно и съм в течение как се развиват нещата в милата ми Родина. Всаяка година също така ходя по веднъж някъде на морето и някъде на планина. Аз просто съм си едно българче, което обича всичко родно! Винаги ми е било много мъчно за това, че не умеем да се грижим, да се гордеем и да показваме подобаващо красотата на нашата, изпълнена с история и древен дух страна, пък и защо да не печелим от този културен туризъм. Това може и да не звучи много лицеприятно, но за съжаление е вярно. Надявам се, че ще дойде деня, когато България ще стане също толкова добре печелеща от туризма страна както Австрия, Италия, Испания, Франция, Гърция и редица други държави, но и ще съхрани всички свои ценности за следващите си поколения. Много поздрави от не толкова далечния Загреб! Дано моят пост да не е прозвучал прекалено назидателно.

  3. @gorgo14: благодаря за обширния коментар ! Ще имам в предвид съветите за следващото ми пътешествие в Хърватия. А за положението в България и Хърватия си много прав(а).

  4. Edno utochnenie-ekzotichno hubav i s vidimo stari tradicii v turizma e susedniq na Rijeka,grad Opatiq.A kolkoto do izrazenata nadejda,che i Bulgariq shte zapochne da pecheli ot turizum kato spomenatite durjavi-uvi,tova nikoga nqma da se sluchi! I osnovnata prichina e ,che u nas sezonut e mnogo kratyk-yuli i avgust.Po Adriatika,naprimer ,nachaloto na aktivniq sezon e ot may.Veroqtno z.atova mogat da si pozvolqt da polzvat vse oshte hoteli ot tipa “soc” ,koito u nas otdavna izcheznaha.Hotelskata ni baza e nesravnimo po-dobra ot hurvatskata,no te sa kusmetlii s tozi klimat i sa obrecheni na uspeh..

Коментирай