OpenFest 2007

Приключи и тазгодишния OpenFest. Аз в събота успях чак към 9:30 да се измъкна от вкъщи и да тръгна към София. По пътя постоянно валеше и имаше гъста мъгла. Най-странното беше, че в Пловдив си беше хубаво време и аз дори си забравих якето – голяма грешка, като се има в предвид къде отивам, обаче се усетих чак на магистралата и не ми се връщаше. Въпреки лошото време успях към 11:30 да стигна във Военния клуб.

Изслушах лекцията на Georg Greve, която беше доста добра. След това реших да пропусна следващата и заедно с времето за почивка отидох при братовчетките ми да се видим. Всъщност основната причина да отида, която ми развали “open” деня, беше да се занимавам (разбирай преинсталация) с един Windows.

След тази не-open пауза се върнах на OpenFest. Отидох в зала 3 на Web 2.0 BarCamp, но нещо тези уеб неща не можаха да ме спечелят. Отново отидох в 1-ва зала, в която течеше лекцията на Васил Колев, който говореше за VoIP. Догледах я и след това започна лекцията, която най-много ми хареса от целия OpenFest – Building Wikipedia: a very cheap story. Просто лектора (Domas Mituzas) беше идеален и предостави точно това, което аз очаквам от една лекция. Дозата хумор също беше на ниво. Идеята със оператора за оптимизация* просто разби цялата зала 🙂 Освен това научих доста неща за това как и на какво се крепи Wikipedia. Накрая поредното разбиващо изказване беше след въпроса “как се грижите за бекъпите?”, на който отговори с “backup, what ?!?!?”. Така че да знаете – wikipedia, освен седемте им data сървъри по света, нямат backup.

Като естествено продължение изслушах и лекцията за българката wikipedia, което беше и края на първия ден на Openfest.

Втория ден също закъснях малко за началото и влезнах по някое време на лекциите на Бого, който нещо ми се стори недоспал (или каквото там) и не беше така темпераментен в презентацията си, както обикновено. Иначе много се радвам на идеите и нещата които представи. Наистина се надявам свободните софтуерни решения да спечелят бизнеса и администрацията.

Следващата лекция беше на Erik Josefsson. Честно казано от заглавието “Как да се борим за права си в цифровия свят” очаквах да говори как да защитим нашите неща и нещата които правим в Интернет, а той говори главно за законите и проектозаконите в европейския съюз, които се отнасят главно за защита на авторски права и правото на лична употреба. Не че беше лошо, но не очаквах това. Накрая на лекцията представи и всички (?) кампании на EFF, което ми хареса.

Последва почивка, която прекарах в ядене на пица в близката пицария, където бяха и почти всички останали от OpenFest 🙂 След като се наядох добре реших да пропусна следващата бизнес лекция, както и останалата част от ден, а да се прибера по-навреме в Пловдив и да гласувам.

* – оператор за оптимизация: //

1 thought on “OpenFest 2007

  1. Pingback: OpenFest 2007

Коментирай