Рамбо Силек*

Напоследък ми се налага да пиша доста документации – упътване за контролния панел на сайта, който правихме, едни доста подробни инструкции за монтаж и употреба на газсигнализираща система и междувременно пиша дипломната ми работа. Навсякъде постоянно внимавам за правописни и граматически грешки. Като гледам (главно из българското интернет пространство), май не са много хората, който така внимават. Преди малко попаднах на една статия в dnes.bg по въпроса, и тя ме подтикна да напиша това. Поне има и други, които се възмущават като мен, когато видят елементарна неграмотност. Не казвам, че аз не правя грешки, сигурно дори са много, но поне се старая. Опитвам се и почти никъде да не пиша на шльокавица.
* заглавието е взето от споменатата статия

2 thoughts on “Рамбо Силек*

  1. Настъпа ме по мазолчето безспорно. Ако има нещо, което не понасям почти физически, то това са правописните и правоговорни грешки, с които за съжаление напоследък сме буквално заринати – вестници, телевизия, печатна реклама.. Хората по форумите поне нямат претенции – за сметка на сайтовете на разни “велики” фирми и организации. Мда.. ужасяващо тъжно е.
    А пък за домашно ти оставям да намериш единствената (според мен) граматическа грешка в горния /твой ;)/ текст.

  2. Да, прав(а) си. Неграмотността е навсякъде. Забравих да спомена един надпис, който направо ме шокира – в магазина Domo в Kaufland в Пловдив, служителите ходеха сигурно няколко месеца с елек с надпис: “Тук сам, за да ви помогна”. Поне последно като бях (а аз ходя рядко там), са го оправили.

    Друг пример от снощи – сайта vbox7.com. Като се опиташ да гледаш филмче с изключен JavaScript, се появява надпис: “Треба да инсталлнете flash :(“. Потресе ме не толкова “требе”, колкото двойното “л” !

Коментирай