Моите RSS неволи

Човек дори и добре да браузва, един ден се сеща за RSS. Моите премеждия с RSS са от доста отдавна … преди време. още когато нямах кабелен интернет, се кефих на Evolution, как събира всичко каквото му кажеш и ти го показва в една страница. Тогава това беше наистина нещо ново за мен, но без постянна връзка към мрежата – неефективно. Постепенно дойде интернета, аз малко позабравих тези неща, а когато се сетих, вече имаше Evolution версия 2 и там няма подръжка на RSS (колкото и да търсих 😛 ).

После се появи подръжка на RSS в CenterICQ, но щастието ми беше кратко – традиционните проблеми на клиента с различни кодирания, се бяха пренесли и върху тази му част. Въпреки това все още използвам CenterICQ да следя някои новини на англииски.

Един ден реших да пробвам mono и като тестови програми сложих F-Spot и Blam. За проблемите ми с F-Spot може би ще разкажа друг път, сега говоря за RSS. Blam е многообещаваща програмка, която се развива доста, но все още има някои досадни бъгове. Някои новини ги отваря много зле форматирани, например в много тясна и висока колона с може би 1-2 думи на ред или цвета на буквите и фона е един и същ, и други такива проблемчета, които бързо ме отказаха от тази програма на този етап.

На работата ми на Windows използвам LiveBookmarks на Firefox, но и този начин за следенене на блогове и новини не ми удобрен.

Снощи беше преломния ден за мен по отношение на RSS. В GnomeJournal прочетох статия за RSS четци за Gnome. От там попаднах на Liferea ( LINux FEed REAder), което се оказа точно това което търсих. Подържа всичко, което ми трябва, дори и повече – RSS/RDF, CDF, Atom, OCS, OPML. Няма нужда от външен браузър, за да отваря връзките, което беше основния недостатък на другите четци. Всъщност използва GtkHTML2 или Mozilla, но все пак си отваря всичко в същия прозорец 🙂 С GtkHTML имах някакъв проблем с UTF8, но като превключих на Mozilla всичко се отаваря както трябва. Подържа папки, всичко се подрежда много добре, и дори има виртуални папки, по даден критерии. Позволява индивидуални настроики за всеки “канал”, и всичко работи доста стабилно. Поне от вчера до сега не съм му намерил нещо, което не ми е харесало. Единствено не подържа (и няма планове да подържа) HTTPS , но и за това има workaround, като задаваш команда, вместо URL (а може и файл). Например за gmail :

curl -s -u username:password https://mail.google.com/mail/feed/atom

Всичко до тук ме накара с удоволствие да изпълня

pacman -R blam

Сега Liferea си стои почти постоянно пуснато и не се налага да обикалям сайтове, на които няма промяна. Така ще хващам бързо хора, които напоследък рядко пишат в блоговете си.

Коментирай