НЕ на софтуерните патенти

След като в понеделник Европейския Съвет прие софтуерните патенти в Европа, се изписа много по темата. Не знам как аз не написах нещо, но мислех различни неща и в крайна сметка – нищо. За сметка на това прочетох доста коментари и мнения по проблема, дори Проблема (с главно “П”), защото наистина смятам, че това е нещо което засяга всеки, поне който чете това, и трябва всеки да разбере защо са лоши софтуерните патенти. Дори си мислех да го напиша на английски, но смятам, че повечето четящи тук, знаят български, а и аз най-добре обяснявам на родния ми език. Глупости говоря – хич не ме бива по обясненията, затова мисля да събера какво се изписа по въпроса на сайтовете, които следя. Започна се с гръмки изказвания и естествено имаше някои глупави коментари, но общото мнение е, че трябва да има гласност по въпроса. Едно просто и фрапиращо онагледяване на проблема видях е един коментар на Йовко и по-слециално един линк. Изчетох доста лични мнение по различни блогове – Тодор, Йовко, Григор, Богомил, Валери … Неусетно се стигна до предложения за крайни мерки като спиране на важни сървъри, които се крепят на свободен софтуер и за протести пред различни посолства от европейския съюз. На протестите бих присъствал с удоволствие, но за спирането на сървърите съм малко скептичен. По-скоро ми хареса идеята на Йонов, който сложи банер против софтуерните патенти, на страницата arttoday.org, който се появява за 5 секунди и след това се презарежда истинската страница.Тази нощ Maniax-a дори сътвори опело за края на “Българската софтуерна индустрия, съпругът и Българският интернет,и неговия баща Свободния софтуер”, в дискусионния списък на ССС. Днес се появи една кратка, хубавя и ясна статия в Линукс за Българи“Защо сме против патентоването на софтуер”. Вече я препоръчах да я прочетат няколко човека, които не бяха много наясно, защо наистина е лошо патентоването на софтуер. Друга добра инициатива е превода на сайта NoSoftwarePatents.com.

Поздравления от мен, на всички споменати и неспоменати, за работата в рагласяването на проблема със софтуерните патенти. Признавам си че аз почти нищо не направих, освен едно малко банерче горе в дясно на този блог, но се опитвам да разяснявам случая на повечето ми познати.

п.с. по принцип тук пиша предимно за мен, но този пост тръгна като монолог към читалите ми. Това е малко странно и необичайно за мен, но искам колкото се може повече хора да разберат, че софтуерните патенти са твърде близо и това може да засегне всички ни.

Коментирай