И моята одисея с новите документи

Напоследък стана популярно да се пише за издаването на новите документи за самоличност. След като вчера и аз успях да си подам заявлението успешно, реших да споделя моя опит. Първо исках да изчакам възможно най-дълго, за да премине истерията, но след като остана по-малко от месец, докато ми изтече личната карта, реших, че е време да се заинтересувам по-сериозно. Бях чел, че едва ли не, не трябва носиш нищо, освен пари за да си подадеш заявление, но не е съвсем така. Първо трябва да си платиш таксите по банков път т.е. и пари не трябва да се носят а само вносни бележки. Другия момент, който малко ме изненада, е че за подмяна на шофьорската книжка (СУМПС както се казва сега) трябва да се изкара предварително и медицинско. Разбрах, че за категория B е необходим преглед само при очен лекар. В крайна сметка дори и това не направих – цялата работа е за 10 лева, които даваш на личния си лекар и той ти пише медицинското. Ето такава ни е системата. Както и да е, аз бях доволен, че стана бързо. След това оставаше да разбера в коя банка е най-изгодно да преведа пари към КАТ. Някъде прочетох, че ако се преведат през интернет, пак трябвало да се отиде до банка за да се завери с мокър печат, така че реших, че няма смисъл. Разпитах на няколко места в интернет и няколко приятели къде преводите са най-изгодни, но никой не ми даде еднозначен отговор. Реших просто да отида в някоя банка и да питам на място. Първата в която влезнах беше Първа инвестиционна и там ми казаха, че ако имам сметка при тях е 1,5 лева, ако не – 7 (седем!) лева. Аз по някаква “случайност” имах и се навих. Другата преебавка, е че трябва за всеки документ (поне за шофьорската книжка със сигурност) трябва да има отделна вносна бележка, т.е. отделна транзакция, т.е. отделна такса. На мен паспорта ми изтича догодина и бях решил, че сега ще си подновявам само личната карта и шофьорската книжка. Реших да не им давам отпечатъци от сега 🙂 За вноската в банката, не е необходимо да знаете номера на сметката (там ги имат), но трябва да знаете точната сума, която ще внасяте.

Така с две платени такси и едно медицинско в ръка вчера отидох в РПУ-то да подавам. Отидох сутринта към 9, но имаше завидна опашка. Пазачът ме посъветва да отида след обяд, когато нямало никой – всички се тълпяли сутрин да подават. Реших така да направя. Отидох на работа и към 16 часа се върнах отново и наистина имаше 1-2 човека. Много добра стратегия ! Дадоха ми два формуляра да попълвам, като хубавото е че доста от полетата (като име, ЕГН, адрес …) са вече попълнени и само трябва да кажеш дали са верни. Хубаво е да си носите химикал, защото поне в III РПУ в Пловдив нямаше. В крайна сметка се оказа, че трябва още един документ – ксерокопие на шофьорската книжка. Ако ще си издавате такъв документ, си го пригответе предварително, да не търсите ксерокс както трябваше аз да правя. След като попълните заявленията и предоставите всички документи, остава да отидете да ви снимат. Това се случва в една малка стаичка, на едно фотографско столче и един насочен към вас цифров фотоапарат (мисля че беше Canon G1 при мен). Сядате на столчето и се гледате в един монитор пред вас – има си очертание, къде трябва да ви е главата. След това се подписвате върху един мини таблет Wacom. Необяснимо за мен остана защо ме снимаха два пъти и два пъти се подписвах за двата документа ?!?

Така приключи цялата процедура по подаването за около 30-40 минути. Сега остава да изчакам един месец. Последната изненада, която ми казаха беше, че личната карта трябва да си я взема от РПУ-то, а шофьорската книжка от КАТ. Пак ще трябва да се разкарвам.

За финал ето списък какво трябва да носите за да подадете заявления за подновяване на лична карта и шофьорска книжка:

  • вносна бележка за 18 лева (обикновена поръчка за лична карта)
  • вносна бележка за 25 лева (обикновена поръчка за СУМПС)
  • медицинско
  • ксерокопие на сегашната ви шофьорска книжка
  • химикал
  • сегашната ви лична карта и контролния талон (само ги показвате)

6 thoughts on “И моята одисея с новите документи

  1. редакция: подал съм старо инфо в предишния коментар…
    искам да кажа проверете в коя графа попадате в актуалната таблица (пу! да не се ангажирам да я търся).

  2. @SoupDragon: това са старите цени. Ето новите: http://www.mvr.bg/Guide/taksi_tarifa4.htm . Иначе за това казах, че трябва да знаете каква точно сума трябва да внесете, защото зависи от години и тип поръчка.

  3. @Стриде, май сме писани едновременно 🙂 Мерси за втория линк, не го знаех.

Коментирай