За европейската здравна карта

Напоследък много се говори за европейската здравноосигурителна карта. Дори казват, че след 1-ви април нямало да те пускат да минеш граница без нея, което според не може да стане, защото ти ограничават една от основните свободи. Все пак аз като гражданин на европейския съюз, който от време на време се възползва от правото си на свободно пътуване из ЕС, реших да си извадя такава. Поне да си гарантирам спешната и неотложна медицинска помощ в съюза (европейския такъв, а не другия). Порових из нет-а и попаднах на този .doc файл с адреси, където се издава картата. Попаднах и на сайта ezok.bg, където също има списък. Веднага ми направи впечатление, че адресите за Пловдив са различни. Не знам защо реших, че адреса в .doc файла (ул. Едисон №1) е по-актуален и вчера в обедната почивка зададох адреса в GPS-а. Когато отидох на мястото се оказа, че там в момента представлява една строителна площадка, където строят нова кооперация. А ся, де ?!? Добре че си бях взел GPS-а и горе долу помнех името на другата улица. Намерих другия адрес (ул. Днепър №22), който се оказа доста близо. Не помнех номера, но след като отидох на улицата (по-точно казано уличката) веднага познах мястото по … опашката от хора ! Беше малко след 13 часа, т.е. след обедната им почивка и се бяха натрупали доста хора. Почти веднага се отказах да чакам и днес отидох отново. Този път след 14 часа и опашката беше доста по-малка. За сметка на това вървеше бавно 😛 Вътре в едно помещение 4х4 метра имаше 3 изнервени и придаващи си важност лелички, които обслужваха всички хора. Гадна и напрегната обстановка. Казах си че няма да се ядосвам – взех си едно заявление и започнах да го попълвам на един стилаж, който беше единственото възможно място за това. Общо взето трябва да внимавате, защото се попълват имената фамилия, име и презиме, както са по лична карта и освен това не трябва предварително да се подписвате на жълтото поле подпис, а трябва да го направите пред служителя, който Ви приема формуляра. Иначе (както се случи на мен) си взимате нов формуляр за още 12 стотинки и попълвате наново. Сега ми остава да чакам до края на месеца и евентуално да ми е готова картата. Като при получаване също трябва да чакате на същата опашка. Днес имаше и хора за получаване, на които им казаха това.

Като цяло основното нещо на поста е – адреса за подаване на заявление за европейска здравносоигурителна карта в Пловдив е ул. Днепър №22 !

10 thoughts on “За европейската здравна карта

  1. Ице, хубава тема си отворил.
    Аз също се каня да го направя това – и снимка трябва, нали? Дано да е възможно да си извадя картата в София, оти иначе няма да е лесно.

  2. Благодаря за информацията! Само че така и не разбрах едно нещо. Тази карта необходима ли е, ако човек пътува извън ЕС(напр. Канада, САЩ, Китай..)? Понеже и аз чух, че не те пускали извън БГ, ако нямаш такава карта. Но пък никой не казва какво е положението, ако пътуваш извън ЕС. Освен това, здравния министър спомена, че тази карта не била задължителна, а препоръчителна. Т.е. можело и без нея. Кой казва истината – не е ясно…

  3. @Дина: да, трябва снимка и се наложи да се снимам. А ако искаш да си я издадеш в София май ще ти трябва “копие на удостоверението за временен адрес”.

    @Краси: до колкото знам тази карта е само за ЕС. За другаде май не важи ?!? Иначе от както сме в ЕС картата е препоръчителна, но сега искат да я направят задължителна. Все пак някои се изказват, че ако нямаш такава карта, да не се надяваш на безплатна спешна помощ в ЕС.

  4. Нека сега и аз да споделя малко от днешния си горчив опит с въпросната европейска здравноосигурителна карта:
    – в продължение на 2 дни безуспешно звънях на посочените мобилни номера в София, за да попитам, аджеба, нужно ли ми е копиекопие на удостоверението за временен адрес. На третия ден благоволиха да ми вдигнат и получих категоричен отговор, че такъв документ не ми е нужен
    – в цяла София местата, където човек може да си извади езк са 2 – това за близо 2 милиона жители!
    – работно време е от 8:30 до 17:00, като разбира се има и обедна почивка, която прави ходенето там съвсем невъзмонжно. Това е работното време на държавна администрация, чиято функция е да обслужва граждани! А, кажете, кога да отиде човек, чието работно време е между 9 и 18 примерно? Е, ли възможно?
    – купуването на формуляр, подаването и взимането на документите става на едно гише
    – разбира се няма обособено място, където може да се попълнят формулярите нито образец, как става това. Попълваш на стената, земята или на колене
    – купих 5 формуляра на обща цена 69 стотинки, дадох 10 лева и разбира се нямаха ресто, за да ми върнат. Казах им, че не съм банка, а те ми отвърнаха, че ако не си разваля парите, няма да ми ги продадат
    – поредното безумие е, че въпростана карта важи само за 1 година
    – освен това, няколко човека от опашката изразиха мнение, че тази карта никой не я признават и да не надяваме, че ако се наложи нещо, ще ни възвърнат разходите

    Много скоро ми предстои пътуване в чужбина – няма да си вадя езк точка

  5. От яд пропуснах да кажа, че цялата ми Одисея приключи с факта, че не искаха да ми издадат карта поради липса на копието на удостоверението за временен адрес, за което изришно ме бяха уведомили по телефона, че НЕ ми е нужно.

  6. @Динче, напълно си права. В Пловдив положението е почти същото. Само едно място за подаване със същото работно време. И като се има в предвид, че ще трябва да се преиздава всяка година, можеха да го направят поне подаването да става online.

  7. Хехе – а кво праим тогава с дебелите лелки, а? Ко прайм? 🙂

  8. Здравейте, искам да попитам по принцип по адресна регистрация ли се вадят тия карти или където се осигуряваш, това не ми стана ясно. Благодаря предварително!

  9. Подадох заявление за европейска здравна карта в Пловдив на 30.04.2010 г. и ми казаха, че ще е готова на 10 юни.Когато отидох на 11 юни картата ми все още не беше готова.Възмутена съм как може да се протака толкова време за едно картонче.След 5 дни ще пътувам за чужбина и вече съм в стрес, че няма да могат да ми издадат картата навреме.Колко месеца преди пътуването трябва да отида да направя такава карата?!!!Абсолютно безобраазие е това тяхното.Работното време няма да го коментирам- и то е малоумно като работата им.

  10. Във варна “новите удобни места” са фото-студия във верига супермаркети. Приемат документи само ако си направиш снимка при тях – 5лв.
    В централния (истински офис) на фирмата изпълнител формулярите струват 24ст.

Коментирай