Дръжте крадеца

Днес видя в блога на Ира статия отностно "ловците на хакери" – предаването "Господари на ефира" по Нова Телевизия. От връзките там, попаднах на една тема във форума в SetCom.bg, където се говори за една позната на мен фирма за софтуер и складова програма. Става дума за GenSoft (бившите Decart) и програмата им MoneyWorks. Точно същия продукт, моя шеф реши да купува на есенния панаир в Пловдив.
Да се върна на споменатия форум – от него става ясно че въпроснaта програма изпраща доста лична информация на имейл в e-card.bg. Веднага реших да проверя това и инсталирах sniffit на routera на работата и пуснах програмата. Веднага видях, че се появи връзка към IP 212.91.167.3 и порт 25, като в този момент никой във фирмата не използваше електронна поща. След като дойде шефа ми, му показахме форума и той веднага им се обади. От GenSoft дори и не тръгнаха да отричат, а казали че това било за да следят за нелегални копия или нещо такова и щели да го махнат (без да уточнят как и кога). Добре е да гониш престъпници, но си мисля че преди това трябва да си сигурен в себе си дали ти самия не нарушаваш закона, иначе става "крадеца вика дръжте крадеца", защото те в момента нарушават закона за защита на личните данни. Щом от GenSoft имат такова отношение към клиентите си, могат да са сигурни че от нашата фирма няма да получат пари, въпреки че има проформа фактура или както там се казва. Клиенти се печелят с отношение, а не с каубойски истории за гонене на лошите !

Такаaa … май стана ясно че съм възмутен ! Сега да напиша какво друго ново с мен днес 🙂 . Взех си 128 MB flash памет за фотоапарата. Оказа се че не работи с SD flash или поне не с тази която ми предложиха, така че се наложи да си взема MMC. Всъщност така и не знам каква е точно разликата между двете. Ами Тайванска им работа (на паметите де), какво да се прави, уж работи и с двете а всъщност не е съвсем така 🙂 Сега поне мога да правя много снимки 🙂

А вечерта до сега си дооправях усилвателя. Ето го в (почти) завършен вид.

Коментирай