Снежен Великден в Швейцария

От няколко дена го отлагаме, и днес решихме, че ако не го направим днес няма кога. Въпреки дъжда потеглихме към Швейцария. Бях си харесал едно градче Бриг (Brig), близо до Италианската граница, без да се минава по тамошните аутобани, за които се иска винетка (а за Швейцария има само годишни винетки – не си струва за еднодневно пътешествие). Взехме си по-топли дрехи, но това което ни посрещна не го очаквахме. Като се качихме в Алпите покрай пътя имаше повече от триметрови преспи, а снега се сипеше на едри парцали !

Snow in Switzerland

Бриг е суперско малко градче на страхотно място – в подножието на два Алпийски склона. Имах някои съмнение, да не би Швейцария да е прехвалена по рекламите и снимките, но наистина много ми хареса. А и ми бяха залипсвали планини, а там Алпите са страхотни. Някой ден ще се върна отново – през лятото за скитане, или през зимата за сноуборд. Ако днес не валеше, така хубаво щяхме да се излежим на някоя полянка.

Brig

Brig

Brig

Швейцария е странно място. Нито е европейски съюз, а на отиване ме пуснаха само с личната карта (паспорта ми беше в багажника). Нито са с евро, но същност навсякъде приемат евро – в ресторанта, на бензиностанцията и дори автоматите за паркиране приемат евро банкноти (само където връщат ресто във франкове 🙂 ). Говорят най-различни езици (немски, италиански, френски, и романш, според уикипедия) – в Бриг всичко беше на немски, в бензиностанцията жената ме изпрати с “Грация”, а на границата ни посрещната с “Паспортс бите”. Направо се чудя как се разбират помежду си (или всички швейцарци знаят по 3-4 езика?!?). Освен това положението беше обратно на това в Милано – ние бяхме с якета, а местните се разхождаха с къси панталони и тениски.

п.с. хайде този път с малко снимков материал, да няма мрънкащи 🙂

8 thoughts on “Снежен Великден в Швейцария

  1. хей,знаеш ли,от дълго време се наслаждавам на пътеписите ти
    тази сутрин бях изненадана…
    имам предложение за работа в Brig,все още не сам дала отговор,работата ми харесва,предизвикателството ме привлича,но не мога да си представя,дали пловдивчанка,която обича Петното,Найлона,Artnewscafe…ще се чуства gemütlich/уютно/.Ще се радвам да чуя мнението ти и видя повече снимки от там.

  2. Здравей, Фея 🙂 Радвам се, че ти харесват пътеписите ми. За Бриг – ако харесваш планини, страшно много ще ти допадне и ще се чувстваш чудесно. Само не знам как ще е нощния – все пак е доста по-малко градче (мисля че прочетох някъде че е около 8000 души). Не останахме през нощта да го проверим. Все пак е туристическа дестинация (има доста хотели), така че може и да има интересни места.

    А ти след като ходиш в Петното, Найлона и Artnewscafe, познаваме ли се ?

  3. Благодаря за снимките…А и реших от 3 до 8.05. ще летя за Швейцария…
    Не…не се познаваме,но обещавам ако те позная някоя вечер в Петното да се обадя…и ако приема работата в Бриг винаги да има местенце за пренощуване за теб и твоите приятели при мен…
    Ейде сега стискай палци

  4. А така…виждаш ли Ице, какво нещо са снимките…човек на другия край на планетата могата да закарат….тъй че има полза от моето мрънкане. Чудничко местенце е наистина това малко швейцарско курортче.

  5. a, тъй…от мрънкане към прогрес, дет се вика :)..няма ли са се завръшаш вече?

  6. Ние отидохме през средата на август. След това 3 дена пътувахме из Швейцария, но може би само Берн се доближава по очарование и мъдро спокойствие.

Коментирай