Електроинженерни CAD продукти за Линукс

След като горе-долу се изясни какво ще правя за дипломна работа, реших да прегледам дали няма нещо ново интересно в CAD софтуера за Линукс. Главно търсех за чертане на схеми и проектиране на платки. Общо взето целия следобед прекарах в търсене, сваляне, компилиране и тестване на продукти.

Общо взето единственото ново нещо, за което само бях чувал е KTechLab. Много добре изглеждащ и обещаващ проект. Включва програма за чертане на схеми, която едновременно е и нещо като симулатор, т.е. може да гледаш напреженията, тоците и сигналите (с осцилоскоп) във всяка точка на схемата. Освен това има и нещо като собствен език за програмиране на високо ниво, но за сега е твърде силно обвързан за PIC микроконтролери. Уж пише е писан с идеята да е независим от конкретна марка, но за сега само PIC се подържа (говоря и за симулатора и за програмирането). В KTechlab няма програма за проектиоране на платки и липсата на подръжка на Atmel AVR май ще ме откажат от проекта, поне за сега.

Специлно за платки пробвах програмата с недвусмисленото име pcb. Тя пък е само за палтки и затова не я тествах дълго, защото все пак първо исках да начертая схемата.

Следващия по-сериозен продукт на който попаднах днес се казва Kicad. Има интегринани програми за схеми, платки и gerber файлове. Изглежда има и много фенове и групи посветени на Kicad. Някой ден може да му обърна и аз повече внимание.

До тук програмите бяха под GPL лиценз, но аз май все още ще си остана на eagle. Един комерсиален продукт, на който във freeware версията ограниченията са, че не може да проектира платки над 10x10cm и не работи autoroute. Иначе другите му екстри са почти съизмерими с големите в бранша – Protel и OrCad. Има доста богати библиотеки. Вярно е че не съм работил много с него и се надявам да няма някакви досадни малки бъгове, с които да ме изненада.

След като за сега си избрах с какво ще си правя платката, реших да видя с какво ще си пиша софтуера. Вярно е че става с всеки текстов редактор, но се надявам да намеря нещо по-добро. Всъщност все още не съм намерил. Първо реших да пробвам AVRStudio (официалното IDE от Atmel) през wine, но не поиска да се инсталира. След това нямах време, така че все още приемам предложения за IDE за Atmel AVR асемблер (ако има и C още по-добре).

Коментирай