Отаблетчих се

От доста време се чудя дали да си взема лаптоп или таблет. Някои може да се учудят, но аз никога не съм имал истински лаптоп (Eee Pc-то ми върши тази работа). Истината е че имам някои „странни“ изисквания, за които до сега не съм намерил лаптоп, който да ги изпълни всичките, като например:

  • най-важното: дълъг живот на батерията (това разбира се е доста относително, но колкото повече, толкова повече)
  • лек (за мен повече от 2-2,5kg си е доста)
  • по възможност със SSD (и отново колкото повече, толкова повече)
  • да не е с Windows (или друга комерсиална ОС, която не харесвам и не искам да давам пари за нея)
  • да е удобен за работа (т.е. поне едно ssh да мога да пусна)
  • и разбира се да не е 3000 лева 🙂

Учудващо дори за мен един таблет успя да изпълни тези характеристики. И това е Asus Transformer – лек, с над 10 часа живот на батерията, с клавиатура и с Android OS (вярно не е Линукс, но и за нея вече има доста приложения). Последния модел Transformer Prime тотално ме спечели с четириядрения си процесор, 32GB SSD и живот с едно зареждане на батериите (и двете) до 18 часа. От както излезе през декември в щатите му бях хвърлил око, но в крайна сметка изчаках да дойде официално у нас и вчера си го взех от тук.

Първите ми впечатления са просто отлични. Красив, малък и не чак толкова лек, колкото очаквах – като цяло стои доста метално. Като се сглоби с клавиатурата усещането е точно като с netbook. А Android-а и всичко за него просто хвърчи. Все пак в момента това е най-мощния таблет на пазара.

Като си поиграя още няколко дена може да споделя и впечатленията ми от софтуерната част. Все пак това ми е първия таблет и все още не се чувствам много във свои води. А и доста програми за Android, с които съм свикнал на телефона, не са оптимизирани за голямата разделителна способност и изглеждат малко странно. За някои ще трябва да намеря алтернативи.

п.с. Asus някак си успяха да ме спечелят пак и след Eee PC да си взема Eee Pad 🙂 А повечето от междинните им продукти въобще не ме привличаха.

5 thoughts on “Отаблетчих се

  1. ха, да ти е честито и да ми го даваш да го разцъквам като си дойда :Р

  2. Честито Ице 🙂 много яко таблетче 🙂
    С ICS ли е ? Аз имам едно Kindle Fire-че ама много орязан тоя Amazon-ски Android и чакам Cyanogenmod 🙂

Коментирай