Ден … (всъщност какъв ден сме днес?) – Грац

След Виена се отправихме към Грац. За тук си бяхме отделили само един, но след като тръгнахме от Виена в 8 сутринта, дори и със спирания на обяд бяхме тук. По пътя за Грац най-сетне видяхме малко планини и хубави алпийски пейзажи. Грац е едно доста по-зелено място от Виена. Във всяко отношение. Много паркове и зеленина, и платено паркиране навсякъде. Това второто хич не е хубаво за туристи. Има две зони – синя (много скъпа и максимум 3 часа) и зелена (не толкова скъпа). Общо взето няма как да избегнете да си платите за паркиране. Ние си харесахме едно място в зелената зона, където беше 5 евро за 24 часа, което горе-долу поносимо. Всъщност единствения начин да не плащате всеки път е да живеете в Грац (да го пише в паспорта ви) и да си купите карта за 2 години за 200 евро.
Грац не е много голям град и спокойно може да се обиколят повечето му забележителности за един ден. Ние използвахме хитра стратегия – качихме се на хълма (много приятен парк) и от горе като разгледахме града си набелязахме къде да отидем. Впоследствие, като погледнахме в един travel guide, се оказа, че се разгледали почти всичко. Има едно много интересно двойно-спирално стълбище, което дори едната couchsurfer-ка Evelyn, едвам намери да ни го покаже, хем и тя да разбере къде. Казвам едната, защото тя не можа да ни приюти, а сега съм при една французойка Sophie, в един огромен апартамент. Да се върна към забележителностите на Грац – музея на модерното изкуство има невероятна сграда, освен това има една много футуристична постройка вътре в реката, използвана за заведение. Едновременно с това има и стара част на града, където има и много интересни стари сгради.
Грац също е бил културна столица на Европа, както Sibiu и Пловдив. И трите града много ми харесват и ще взема да разуча кои са били другите столици през годините и да ги посетя някой ден.

Коментирай