RockBox на Sansa

Снощи точно преди да си легна видях, че RockBox официално вече поддържа Sandisk Sansa e200 серията 🙂 Аз, като собственик на Sansa e260, веднага се зачетох какво трябва да направя, за да го пробвам, и пак си легнах по малките часове 🙂 . За тези, които не знаят RockBox е независим open source проект за създаване на софтуер за различни портативни плеъри. Поддържа модели на Archos, iRiver, iPod … , а от този месец и Sansa.

Днес цял ден се чудих, но след като се прибрах, реших че просто няма как да се сдържа да не го изпробвам, пък каквото ще да става. Все пак навсякъде пише, че няма stable версия, а и винаги с RockBox, може да си повредиш плеъра. Свалих си необходимите файлове – в упътването си пише всичко много подробно. Първия път без да искам извадих USB-то без да unmount-на устройството и Sansa-та си тръгна с оригиналния firmware. Това в първия момент ме стресна, но после пък си казах – е, значи все пак не изтрива оригиналния софтуер. Отново повторих цялата процедура по инсталирането (за по-сигурно) и след следващия рестарт се появи логото на RockBox 🙂 Ето първите ми впечатления от него :

Предимства:

  • свободен софтуер (нарочно го поставям на първо място) – един проект, който се развива постоянно
  • поддържа много звукови кодирания – mp3, ogg, flac, wav … (според сайта – повече от 15)
  • разглеждане и възпроизвеждане по директории ИЛИ по изпълнители/албуми. Базата данни се обновява само когато пожелаеш, а не всеки път при стартиране, както оригиналния софтуер (при него дори липсва възпроизвеждане по директория)
  • като цяло много и подробни настройки
  • възможност за използване на теми (има за всеки вкус 🙂 )
  • МНОГО добавки (plugins)
  • DOOM – всъщност това е една от добавките, но си струва да се отбележи отделно 😉
  • улеснено създаване на списъци от песни (playlists). Функция опашка. Оригиналния ми firmware въобще не може да се създават от устройството, а само от компютър и то с Windows Media Player.
  • и не на последно място – поддръжка на last.fm – нещото заради, което най-много се замислям дали да не премина изцяло на RockBox

Недостатъци (разбира се има и такива) :

  • нещо е бъгав все още. За няколко часа се наложи да го изключа принудително 2-3 пъти. Освен това като го пъхна в USB-то не се представя като устройство, а само започва да се зарежда батерията. Ако го включа в USB-то, когато е изключен RockBox-а crash-ва, след което тръгва оригиналния софтуер и чак тогава ми се появява като USB устройство. Освен това, след като играх DOOM ми насичаше музиката – с рестарт се оправи.
  • каквото и да си говорим – по-грозно е от оригиналния firmware. Там картинките да си доста мазни, а и дисплея е хубав, а RockBox е (почти) изцяло текстов. Все пак за фенове на конзолата, като мен, това не е чак такъв голям проблем. Дори е много geek 🙂
  • загуба на функционалност – въпреки многото функции, които дава RockBox, в него липсват радиото и диктофона (две неща, които почти не използвам). Видеовъзпроизвеждането и показването на картинки е с plugin-и и не съм ги пробвал.
  • бавен – особено докато свири, разлистването из менюто доста “насича”. (единствено печели в скоростта на начално зареждане)

Въпреки многото предимства на RockBox, засега май ще си остана на оригиналния firmware от Sandisk. Все пак най-важното (за мен) за един преносим плеър е да свири стабилно музика. Другото са глезотиики 🙂 Радвам се все пак, че имам open source алтернатива и когато стане по-стабилен и по-бърз може да премина изцяло на RockBox. Дотогава пожелавам успех на проекта !

5 thoughts on “RockBox на Sansa

  1. Абе, ти за ДРУГО,освен за “кампютри”…., (и производните им)…,., МИСЛИШ ли…??? ПО_ДОБРЕ ….НЕ МИСЛИ!!!! А …СЕ ….РАДВАЙ!!! Около теб има прекрасни ПОВОДИ за РАДОСТ!!!!! ЗАБЕЛЯЗВАШ ли ги?! Или да ти ги покажа???!!!!

  2. Това…за цената….на Оскар Уайлд, си го написал ТИ !!! Е…. ще УСЕЩАШ…, или ще ….плащаш?!!!!!

  3. Ице, от “моята камбанария” се виждат други …неща…Ти не ми се сърди…Зная, че си перфекция и по технологиите, и по …природата! ВЕСЕЛ ден ти желая! УсмиФчици безброй!!!

  4. Привет! Аз съм нов собственик на въпросния плеър. Имам затруднения с ползването му и ровейки в нета попаднах на този сайт. Как мога да си организирам плейлистите, само през компютъра ли? Имам няколко вградени песни, които искам да махна, но никак не мога да се добера до тях през компютъра, изобщо не мога да ги видя в коя папка са, а пък през плеъра нямам опция за изтриване. Някой може ли да ми даде инструкции :):):)

  5. Здравей, Ани. За да виждаш песните като файлове първо Sansa-та трябва да бъде в режим MSC (Settings -> USB Mode -> MSC). Ако това вече си го направила, песните са в папка Music, която обаче е скрита ! Трябва да се настрои файловия менъджър да показва скритите файлове. След това можеш спокойно да триеш и добавяш нови песни в Music папката.

    Playlisto-ове от самия player можеш да създаваш само един – “Go List”. Добавянето става като докато си разглеждаш библиотеката и като си върху някоя песен натискаш и задържаш големия среден бутон. Изтриването от playlist-а става по същия начин – просто ако вече я има, вместо да я добави, я премахва. Повече playlists може да се добавят само с компютър.

    Иначе честито за плеъра ! Според мен наистина е много добър ! Вече почти две години ми служи вярно и безотказно.

Коментирай