Слънчево зарядно

От много време се опитвам да си намеря слънчево зарядно. В интернет (най-вече в engadget) съм виждал ревюта на най-различни, но почти никъде на пазара не мога да ги намеря. Точно преди да тръгна за Италия, най-сетне видях едно в Техномаркет, но с цена близо 90 лева, което ми се стори доста. Из всички места, които посетих също се оказа, че слънчевите зарядни не са много популярни и никъде не намерих. Чак в последните дни в Милано видях същото зарядно за не-много-по-малкото пари от €39, но реших да го взема. За параметрите съм малко раздвоен – принципно е почти това, което исках: компактни размери, стандартен USB изход, преходници за всякакви модели GSM-и.

solar charger

Първоначално не ми хареса, че всъщност зарежда NiMH батерии и ми се струва, че много бързо ще се прецакат. Въпреки, че на самите тях пише “no memory effect”, аз нещо не вярвам. След като го купих, прочетох че навсякъде в ръководството за употреба, пише че едва ли не, е само за аварийна (emergency) употреба. Това също малко ме разочарова. Все още не съм го пробвал дали ще ми зареди напълно телефона – най-малкото си мисля, че ще му трябва много време.

Обаче в събота, пробвах нещо, с което все пак слънчевото зарядно минава в графата ми сполучливи покупки. Стоим си ние на язовир Копринка на жаркото слънце и включих моите портативни тонколонки директно в USB изхода на зарядното. За пробата му извадих батериите, за да се убедя, че наистина напрежението идва директно от слънцето, и всичко работеше чудесно !

solar_charger_and_music

Само на някой сянката като минеше покрай зарядното музиката спираше, но все се намираше друг да извика “Ей, шшш” 🙂 Облаците не бяха такъв проблем. А със заредените батерии, имахме музика и през нощта. Естествено player-а си беше на собствена батерия.

Доволен съм, че използвам поне малко екологичен източник на енергия.

1 thought on “Слънчево зарядно

Коментирай