Нов mp3 player

От днес си имам нов джобен mp3 player. Всъщност мога да го нарека първи, защото за стария ми въобще не искам и да си спомням. След като близо месец търсих и изчетох доста ревюта на плеъри, най-накрая миналия петък намерих един, който почти се доближава до моите изисквания за такава джаджа. Става дума за модела Sansa e260 на фирмата SanDisk. Една фирма позната повече със своите флаш карти, всъщност са направили много добър mp3 плеър, който във всички ревюта е поставен и сравняван с iPod-ите на Apple. Конкретната статия, която ме накара да избера този модел е тази в сайта anythingbutipod.com.

Ето положителните му страни, с който ме накара да си го купя:

  • 4GB флаш памет (има модели до 8GB)
  • Слот за MicroSD карта, с който може да си увеличите паметта. Вече видях, че има 2GB MicroSD карти за ~150 лева. След време може да отделя финанси за подобна карта, а и тогава може да има и по-големи 🙂 ГРЕШКА – гледал съм за MiniSD, и освен това стари цени. MicroSD май има само до 1GB за сега.
  • Сортиране на песните по изпълнител, албум и т.н. ала iTunes, Rhythmbox, AmaroK …
  • Възможност за работа със синхронизация с компютър (разбирайте Media Player за Windows) И като USB mass storage disk, който работи на повечето съвременни операционни системи (конкретно в моя случай – Линукс). След като се изключи от компютъра в режим UMS, си генерира отново базата данни със песните, ако са добавени нови
  • 20 часа живот на батерията в режим на аудио възпроизвеждане (поне по спецификация)
  • Сменяема от потребителя батерия (вярно, че Ви трябва отвертка, но все пак не е напълно вградена)
  • Голям хубав цветен дисплей 🙂
  • Чете UTF ID3 тагове на песните (което до скоро дори WinAmp-а не можеше и имах ядове, когато носех музика от нас на работата)
  • FM Радио и запис от радио (което обаче отсъства в европейската версия, и както в моя случай се губи след обновяване на софтуера. Ще видя, как ще го върна)
  • Кръгла врътка 🙂 като при iPod , но тук наистина се върти 🙂 (това не знам дали е предимство, но ми харесва че го има. Малко свикнах на един iPod и ми харесва)
  • Разглеждане на снимки, видео, диктофон (три функции, които не смятам да използвам много често, но все пак ги има)

Отрицателни страни:

  • Специален собственически цокъл и произлизащите от това специални кабели (към USB например) и аксесоари. Като се замисля при iPod положението е същото.
  • Бутоните около търкалото се натискат малко трудно, но е въпрос на свикване
  • хмм друго май не се сещам за сега … само, че има висока цена извън щатите, както на всичко друго подобно. От официалния сайт може да се поръча 8GB-вия модел за $250, а в България цените започват от 386 лева за 2GB (1 2 3)

Сега да обясня аз как си го намерих. Всъщност си го взех на старо. След усилено търсене намерих една обява в dalavera.net и днес ходих до София специално да го видя и да го взема (е, свърших и някоя друга семейна работа, като така и така се наложи да пътувам до там). Плеърчето е на 2-3 месеца, в добро състояние и с пълен комплект – кутия, слушалки, кабели, диск, книжки … а, май забравих да спомена – няма зарядно, а само от USB може да се зарежда. Малко странно решение на производителя. Малко успокоение е, че вече има доста адаптори от мрежово захранване към USB букса, точно за такива случаи.

Хайде да ми е честито и дано да работи безотказно 🙂

п.с. Още едно голямо предимство на плеъра !!!

  • Лесен upgrade (downgrade) на firmware-а ! Пускате устройството в USB mass storage режим, копирате два файла в основната му директория, рестартирате го и получавате по-нова (респективно по-стара) версия на софтуера. Никакви .exe-та, никакви простотии 🙂 Firmware файлове може да намерите тук.

Подкарах си и радиото 🙂

11 thoughts on “Нов mp3 player

  1. Честито. И да живее музикалното пиратство :). Между другото, за да смениш батерията ти трябва отверТка; отверката я прибери в списъка с правописни грешки :).

    А, и още нещо… ако видиш, че около теб разни хора ръкомахат упорито, не пропускай да си свалиш тапите от ушите – може да имат да ти казват нещо важно. 🙂

  2. уау

    честито ице, добре изглежда, дано работи също така добре и успех с чуденето кое по-напред да сложиш в 4гб.. добре дошъл в клуба 🙂

  3. честито. онзи беличкият подарък за именния ден обаче в този случай няма да ти върши работа, а 😉

  4. Благодаря и на двете 🙂

    @Lemon: върши, как да не върши 🙂 В колата си слушам от mp3 плеъра през касетката. Маги, малко я ремонтирах и сега свири по-добре 🙂

  5. Хубави техники са…И аз ги спробвах 2 дни-петък и събота (I-PODa беше останал безпризорен…)Маги сигурно си е почивала от него…Честито ,Ице!

  6. @Gregg : Отверката я прибирам 🙂 Най-интересното, е че не ми я подчертава проверката ?!? а за слушалките – те сами ми падат 😛 май имам нестандартни уши.

    п.с. утре ще ти звънна за театъра 😉 Имай в предвид 3-4 човека

  7. За най-безболезнено – опитай на мобилния телефон, понеже се очертава доста “подвижен” ден. Имам предвид 554 човека, повече няма къде да ги настаним 🙂

  8. Това, че се зарежда от USB не трябва да те учудва – новите iPod-и се предлагат само с USB кабел и съответно се зареждат само през USB. По-старите вървяха с firewire кабел и адаптер, които заедно служат за зареждане на iPod-а от конктакта 🙂

  9. Хора помогнете донесоха ми такъв плейър обаче нямам USB кабел съответно не мога да го ползвам !!! От къде мога да си купя такъв кабел !!!

  10. @beckata: честно казано нямам идея – най-добре да ти пратят от там където ти е донесен ? И аз съм си задавал въпроса какво ще правя ако си загубя моя, а плеъра си е страхотен !

Коментирай