TZ3- първи впечатления

Този пост започна като коментар в поста ми за покупката на TZ3, след като Таня (мисля, че не се познаваме ??? ) ме помоли да споделя мнения за фотоапарата. Така и така започнах да пиша, реших да го превърна в пост и да добавя малко снимки.

И така, след като от три дена имам Lumix TZ3, ето и първите ми впечатления (малките картинки за връзки към големи, които достигат до 2-3 MB):

  • Шум. Първо факта, който ми изтъкваха като най-голям недостатък на LUMIX – шумът в снимките, и с който се опитваха да ме откажат от покупката. Сега след като имам такъв фотоапарата наистина потвърждавам, че има такъв проблем, но все пак това си е тип сапунерка и не може да изисква чак толкова много. Честно казано това е единствената точка по която имам негативно мнение за фотоапарата. Ето и една от наистина първите ми снимки – не знам в какъв режим съм я снимал, но е на ISO800 и без светкавица. Може да разгледате и другите снимки за нивото на шума там.

Penguin ISO800 NO flash

  • ZOOM. 10х оптично приближение наистина не е шега, но според мен стабилизатора на Panasonic се справя чудесно.

Voinici

  • Макро. Макро режима му е просто супер ! До сега това е било нещо, което ми е липсвало и с този фотоапарата вече мога да му се радвам 🙂

Cvetence

  • Нощни снимки. Въпреки, че няма изявени ръчни настройки (поне не съм намерил), сред многото (повече от 20) предифинарите “профили” (не знам как точно да ги нарека) има режим за снимане на нощни снимки – без възможност за настройка на времето на експонацията и режим “Starry night”, в който може да се наглася експонацията – вариантите са 15, 30 и 60 секунди.

Моста на Марица

хайде още една 🙂

Бяна Старинна

Всичко до тук съм написал с ясната представа, че все още не знам всички възможности на фотоапарата. Все още не знам всички режими, а в някои моменти изпробвам различни настройки да разбера кога се държи най-добре. Въпреки, че е доста потребителски ориентиран, все пак има доста режими и доста настройки може да настройват. Дори не съм прочел упътването, но ако нищо друго не помогне и това ще направя 🙂

п.с. не мога да се сдържа да напиша и за една опция, която не е свързана със снимките, но не съм виждал подобна на други места. LCD дисплея има функция за промяна на ъгъла на видимост, ако е необходимо да се правят снимки с опънати на горе ръце високо над главата 🙂 Така картината става по-лесна за виждане от такъв ъгъл и по-трудна при директен поглед в екрана. Разбира се тази опция е безсмислена, ако имате въртящ се дисплей, но този не е такъв.

8 thoughts on “TZ3- първи впечатления

  1. Нощните снимки от ръка ли са снимани? Ако са, действително оптичният стабилизатор върши много добра работа. 🙂

  2. @antoniy: е, не не са 🙂 Бях оставил фотоапарата на твърдо (все още си нямам статив). Няколко секунди не мога да задържа без да трепна. Стабилизатора е главно при голямо приближение.

  3. Няма ръчни настройки на въртящ се бутон, но има и се запазват при изключване и включване отново.
    На TZ1 имам баланс на бяло, ISO 80-800 (на режим High Sensitivity ISO-то е 1600, но са доста замазани…), измерване, фокус, скорост на затвора (1/8, 1/4, 1/2 и 1)… Не е малко за такова фотоапаратче. Няма толкова малък апарат с 10х оптично приближение.
    Макрото му е много добро!
    Имам една любима функция за екскурзиите – Setup->Travel date и отбелязва с една икона куфарче на кой ден от пътуването си 🙂
    Утре ще ти дам още няколко съвета за по-дълъг живот на батерията и разни други настройки. Ако забравя, подсети ме.

  4. А на нещо друго да си поПАДНАЛ, Блум4о?

  5. @Ицо – да, не се познаваме лично, но аз редовно чета блога ти и се дивя на ентусиазма ви (твоя и на твоите приятели) за непланирани пътешествия 🙂

    Ще ми е интересно в бъдеще да публикуваш и снимки при облачно време, слънчево време и други подобни стандартни ситуации, ако разбира се имаш желание.

Коментирай