Набуко

Бях на опера 🙂 До сега бях ходил само веднъж и днес много ми се ходише. То не че отидох официално 🙂 Играеха Набуко от Верди на Античния театър и със сестра ми отидохме на тераските и гледах от там. То от там си се вижда супер добре. Дори имаш по-общ поглед върху цялата сцена 🙂 Лошото беше, че в "Книга за операта", която имаме, нямаше либретото да го прочета предварително и естествено почти нищо не схванах от действието. Но музиката беше страхотна !!! Сега търся и из интернет-а, но изглежда Набуко не е сред най-известните опери и не мога да намеря либретото.

6 thoughts on “Набуко

  1. книга за операта на сагаев наистина не струва – липсват много важни класически опери, като набуко, например,а има опери като тихият дон и млада гвардия, добре че излезе Нова книга за операта от Огнян Стамболиев, която е в два тома и е доста богата и с много класически и съвременни опери.

  2. НОВАТА КНИГА ЗА ОПЕРАТА НА ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ МИ ХАРЕСА МНОГО – БОГАТА И ПО- ПЪЛНА ОТ СТАРАТА НА САГАЕВ.СТАРАТА Е ВСЪЩНОСТ ПРЕВОД ИЛИ ПРЕПИС В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ ОТ РУСКАТА ОТ 50-ТЕ ГОДИНИ, КОЯТО ИМАМ ОТ МАЙКА СИ.ЕДНО ХУБАВО ИЗДАНИЕ, КОЕТО БИХ ПРЕПОРЪЧАЛА НА ВСИЧКИ.

  3. А бе аланкоовци, търсете Набуко из Интернета (с главна буква, защото става вече като дядо Боже) и ще намерите. Аз вече Го питам за каквото се сетя и често става работата. Не намесвайте старите книги, тях ги е горил един наперен ефрейтор-художник, а преди това и други.
    Съветското издание си е от съветско време. Любомир Сагаев си е поставил за цел да опише предимно опери, поставяни у нас. Липсват много, а много други има, не само съветски, а и други, например американски. Имам и двете книги, както и някои други. Намерете книги от преди 1944 г. и ще научите и други неща, вкл. стария правопис правилно.
    То си е супер, естествено, да погледаш от тераските. И аз така се поспирвам по технопаради, ходих и на пънк джаз фестивал в Студио 1, и на други неподходящи за възрастта и вкусовете ми места, ама не ги офуквам щото нямам това право отникъде. А за Навуходоносор се учеше в V-VІ клас някога, операта е описана на десетки места, дори и в жълтите вестници пише за нея, за хора на евреите и за Италия и Верди. Но, който търси, намира, продължавайте.
    Има прекрасни сегашни и по-стари книги за операта на различни езици. Купих си една на немски за 20 лева, гедерейско издание с много информация, без предразсъдъци, преди 4-5 години срещу Ректората, където свири гайдарят Петър Колев. Но сега тази сергия с книги я няма.
    Та, бих рекъл, не ругайте книгите. Ходете на опера отвреме-навреме, а така също и на симфонични и камерни концерти, на класика театър, че и на новото. Слушайте програма “Христо Ботев”, гледайте “Mezzo”, има и много други източници на информация и удоволствие. Особено човек в София, Русе, Пловдив и донякъде в някои други градове може да изкара за няколко години две висши само четейки афишите, а с посещения ще вземе и малък докторат, че големият го отмениха.
    Бъдете здрави и намерети каквото ви трябва!

  4. Търся отдавна Нова книга за операта от Огнян Стамболиев, но ми казаха, че вече почти не се намира, сигурно е изчерпана. Май щяло да излезе второ издание в един том, но не разбрах кога.
    Прегледах я в библиетоката, много е хубава и пълна, за разлика от старата, която имам от баба си,тя е пълна с опери, които вече не се играят, разни руски,съветски и забравени български, а няма дори “Макбет”, “Набуко”, “Атила” на Верди!

  5. Търсих на много места из София тази Нова книга за операта от Огнян Стамболиев, за която чух хубави отзиви от познати.Но разбрах от книжари, че е почти изчерпана. Дано да излезе скоро новото й издание. Видях я в Столична градска библиотека. Доста е богата и представя много класически и днешни автори.По- хубава е от старата книга на Сагаев, която е по руско издание.

  6. Намерих с голям труд “Нова книга за операта” от Огнян Стамболиев. Вече била почти изчерпана, щяло да има ново издание ми казаха от “Хеликон”. Наистина е доста богата и добре направена, старата изобщо не става – в нея няма доста от класическите опери, които сега дават по Медзо или по Радио Христо Ботев всяка събота. Казаха ми, че от същият автор се печатала и книга за оперетата и мюзикъла, ще я потърся, дано да излезе скоро и да успея да я намеря.

Коментирай