ASUS BIOS flash

От както си взех новото дъно и процесор ми правеше впечатление, че cat /prco/cpuinfo ми дава много странно име на процесора “AMD Engineering Sample xx”. Това звучи като някаква мостра, но не ми хареса. След малко търсене в мрежата се оказа, че пролема е в BIOS-а, който не разпознава правилно процесора и в страницата на ASUS пише да си го флашна с най-новата версия. Пипането по BIOS-а си е винаги опасна работа, въпреки новите двойни BIOS-и. Зачетох се в упътванията и се оказа, че няма да мина без флопи. Първо си мислех да стартирам от CD, но диска, който дойде с дъното се оказа, че не е самостартиращ се (въпреки, че твърди обратното). Така се наложи да взема CD-ROM-а и флопито от старата кутия и да ги монтирам на новата.

Изтеглих си най-новата версия (1009) на BIOS-а за моето дъно (ASUS K8N) и най-приемливия вариант за обновяване на BIOS-а ми се стори този при който натискам ALT+F2 по време на стартирането на компютъра и той автоматично търси файл K8N.ROM във A: флопито. Ако намери флашва, ако не – не иска 🙂 Това пак беше решение, защото нямаше как да направя стартираща дискета със DOS (нямаше готови имиджи, а само .exe-та). Ако нямах флопи, май няма начин.

Всичко мина без проблем и вече процесора ми е “AMD Sempron(tm) Processor 2600+” 🙂 какъвто си е всъщност. Само все още ме притеснява, че никъде не пише 64 bit. Яд ме е, че не записах какво точно пише на процесора, преди да сложа вентилатора. Видях на един сайт как да разпознавам дали е 64-битовия вариант или не. Ако не е, да ходя да го връщам и да ми дадат какъвто трябва. Така и не мога да го разбера под Линукс. По всички сайтове говорят за една програмка CPU-Z за Windows, а за Линукс нищо. Поне от многото търсене по разни хардуерни форуми разбрах, че това дъно и процесор държат яко на овърклокинг 🙂 Ще трябва да пробвам, въпреки, че и тази производителност за сега ми е достатъчна.

допълнение: сетих се, че на диска имам един стар Windows98, който реших да пусна и да пробвам CPU-Z. С цената на много мрънкане за открит нов хардуер, на многократно натискане на “Skip” и режим 640×480 с 16 цвята успях да пусна програмката и видях флага x86-64, което ме успокои 🙂 Въпреки това си мисля, че не означава, че архитектурата ми е 64-битова (x86_64, като на Athlon64), а си е 32 битова x86. Командата “arch” връща i686. Нещо ми е объркана работата с тези Sempron-и.

допълнение2: Всъщност настоящото ми адро 2.6.13.2 го компилирах за Athlon64/Opteron/Hammer и си работи. Просто все още няма отделна подръжка за Sempron и аз избрах тази опция. Май и аз не знам с каква архитектура съм ?!?

4 thoughts on “ASUS BIOS flash

  1. “Първо си мислех да стартирам от CD, но диска, който дойде с дъното се оказа, че е стартиращ се (въпреки, че твърди обратното). Така се наложи….”

    я ся де.. 🙂

  2. @Дафо: ти и срещу АМД ли имаш против 😛 Ама си слакер интелист

    @Блум: упс, грешка естествено, при писане по нощите. Диска НЕ е буутващ 🙂

  3. Ицо от АМД съм видял повече злини отколкото от виндовз. Така, че съм много против тях, пък ако ще да са в пъти по-еди-кво си.

Коментирай