За възраждане на Мандрица

От няколко месеца (мда, повече от месец си е месеци) се занимавам с една странична “работа”. Миналия месец се учреди „Сдружение за възраждане на село Мандрица“ от група ентусиасти и потомци от селото. Аз като един от тях, ме натовариха със задачата да направя web сайт на сдружението. Взеха домейн и хостинг и от мен се очакваше останалото. Аз в началото съвсем не бях убеден, че ще успея да направя някакъв читав сайт, затова реших да се спра на готов CMS. Избрах Joomla и честно казано не съжалявам, но за това някой друг път. Малко за сдружението – основната му цел е грубо казано предотвратяване селото да не изчезне. По-сладкодумно казано – възраждане на Мандрица и запазване на обичаите и културата. Честно казано на мен селото в сегашния му вид много ми харесва, но съм наясно че ако не се направи нищо – къщите ще се разрушат и хората ще изчезнат. А за това, колкото и да не ми харесва, трябва да се привлекат нови хора и инвестиции. За момента мисля, че това може да стане с увеличаване интереса за туризъм в района. Сдружението ще рекламира и популяризира селото, както и ще се опита да спечели пари по някои от европейските програми за развитие. Член на сдружението може да стане всеки, като попълни молба. Има и членски внос от 40 лева на година. Отчети за постъпленията и разходите (ще) има на сайта на разположение на всички членове. Май остава само да кажа сайта, а той е напълно логичен 🙂 mandritsa.com . Целта на сайта е както да бъде сайт на сдружението, така и туристическо-информационен сайт за Мандрица. В бъдеще очаквайте повече статии за традициите и забележителностите на и около Мандрица. Тук е мястото искрено да благодаря на Маги че ми помогна за дизайна на сайта, като за логото, снимките, картичките … и всичко останало.

Този уикенд (31 юли – 1 август) сдружението организира традиционния в миналото събор, който се организираше ежегодно на 1-ви август. Тази година е наречен българо-гръцки форум „Отново заедно“, защото са поканени, и ще дойдат, доста хора и гръцките села, които са се образували при разделението на селото в началото на 20-ти век, когато се е начертавала границата. Дори до колкото разбрах всички хотели в Ивайловград са резервирани. Програма на събитието има на сайта, като очаквайте и допълнителни изненади. Освен това през двата дни на събора ще бъде отворен и българо-гръцкия граничен пост при Славеево.

Заповядайте на празника. Аз ще бъде там. И се надявам да ми хареса въпреки многото хора, а аз си представям Мандрица като спокойно райско кътче … каквото е всъщност !

2 thoughts on “За възраждане на Мандрица

  1. Браво Ице, Маги и Софи, ще тренирам хора за събора! А герба в този е вид е чудесен, ме шиндет дет се вика!

  2. радвам се, че мога да допринеса с нещичко 🙂 чакам снимките от събора.. мхм

Коментирай