Мийм

До преди малко дори не знаех какво е мийм (meme на английски), а сега реших да участвам в един. Боян ме е нарочил в блога си да участвам. Та ето правилата:

  1. Grab the nearest book.
  2. Open it to page 56.
  3. Find the fifth sentence.
  4. Post the text of the sentence in your journal along with these instructions.
  5. Don’t dig for your favorite book, the cool book, or the intellectual one: pick the CLOSEST.

А ето и някакъв (не особено точен превод):

  1. Вземете най-близката книга.
  2. Отворете я на страница 56.
  3. Намерете петото изречение.
  4. Напишете го в блога си заедно с тези инструкции.
  5. Не търсете любимата си книга, готината или интелектуалната – вземете НАЙ-БЛИЗКАТА.

Ето и моя резултат:

Рицарят от Мюнхен Йохан Шилтбергер, участник в битката при Никопол (25.IX.1396 г.), пише в своя пътепис: “Аз бях в три страни, които и трите се казват България. Първата лежи там, откъдето се преминава от Унгария през Железни врата, и столицата й е Видин. Другата България лежи срещу Влашко със столица Търново. Третата България е, където Дунав се влива в морето: столицата й се казва Калиакра”.

Книгата се казва “Книга за България” от Румяна Николова и Николай Генов, която четях снощи и беше захвърлена все още на пода, след като съм заспал, и беше най-близо до мен сега. Цитатът е от главата за нос Калиакра. Между другото много препоръчвам книгата. В нея са описани всички знайни и незнайни (повече е наблегнато на незнайни) кътечета на нашата родина, заедно с мотичите ЗАЩО трябва да отидем там, а не КАК. На мен лично ми е много интересно, защото как да стигна до някъде винаги мога да намеря в Интернет, а толкова сбита историческа, културна, археологическа, архитектурна, географка … и каквато си поискате друга информация на едно място е много добре.

п.с. преди малко Магито ми каза ми каза един сайт, който търся от доста време – социален сайт за читатели на книги GoodReads.com . Мисля сега да го разгледам, дори да се регистрирам и после може да изкажа мнение.

п.п.с. няма да предавам мийм-а на някой конкретно, защото принципно не обичам такива вериги. На който му е интересно да пробва 🙂

4 thoughts on “Мийм

  1. Надявам се че ти е било интересно и не се сърдиш, че те “набутах” във веригата. Просто не съм чел много български миймове и исках да стимулирам познатите си да участват 🙂

  2. ето, и аз опитах с най-близката книга на български…та ето го резултата …петото изречение “Те установиха, че Lbm. bulcaricum в съчетание със Str.thermophilus образува антибиотични вещества, които действат подтискащо върхугнилостната микрофлора на чревния тракт.” От книгата на Мария Кондратенко “Симбиотични закваски от термофилни бактерии за производство на млечни продукти.” Все пак мисля, че е доста нелогично цялото това нещо.

  3. @ели: кой е казал, че е логично. Дори е леко глупаво, но след като така и така го направих, реших да го напиша. Мерси и за твоя отговор 😉 Разбрах какви неща четеш и дано не ти действат подтискащо на макрофизиологично-емоционалното ти състояние.

  4. А аз открих това: “Чуйте ме добре, където и да се намирате.” Из “Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглъс Адамс.

Коментирай