Category Archives: Свободата, Санчо…

Анти-SOPA

Днес стана ясно, че поне временно, ще бъдат блокирани проучванията и добива на шистов газ по метода хидравличен удар. По принцип е хубава новина, но има уловка – мораториума е безсрочен и временен, т.е. не е ясно кога нашето правителство ще си промени пак мнението. След този малък успех е време за един дори още по-голям протест – този срещу американския закон против “online пиратството”, известен още като SOPA (Stop Online Piracy Act). Ако се чудите как един американски (проекто)закон ви засяга – Йовко го е обяснил добре. А за да добиете представа колко голяма е бедата, може да съдите по това че утре (18-ти януари) цялата английска версия на Wikipedia ще спре в знак на протест. Така ще постъпят още много сайтове по света. Моя блог също ще спре между 8 и 20 часа.

p.s. ако имате WordPress site и искате да се включите в протеста – вижте този plugin.

OpenFest 2010

Миналата година за първи път пропуснах OpenFest, но тази реших да не го правя. Никой не му се ходеше в София (и ги разбирам), така че аз реших да ходя сам. В събота станах рано, качих се на колата и потеглих. За щастие си намерих двама стопаджии, приятни момчета студенти, и си имах компания по пътя. Успях да стигна до Интерпред точно за откриването на фестивала, т.е. малко след 10. Веднага срещнах доста стари приятели. Изгледах лекциите до обяд и Ира предложи да ходим на обяд – аз нямах други планове и веднага се съгласих. За моя изненада към нас се присъедини и Brian King. Да ! Обядвах на една маса със звездата на фестивала – един срещу друг. Получи се хубав обяд с доста интересни разговори.

За самите лекции нарочно нищо не казвам, защото просто бяха чудесни ! Около 90% ми бяха полезни, а 100% си бяха интересни. Който е бил – знае. Дори на моменти ме беше яд, че вървят в две зали едновременно и трябва да пропуснеш нещо. Дори и най-обсъжданата лекция – тази на Microsoft се получи добре. Според мен беше малко в повече флейма, но Дончо се представи добре … във тениска на пингвини 🙂

И двата дена стоях плътно от 10 сутринта до края (в неделя нещата се проточиха до след 19 часа). Наистина отидох в София за OpenFest и това и направих. Гледах интересни лекции, срещнах се много стари познати, запознах се с нови готини хора … дори с изненада открих че има желание да се правят регионални издания на OpenFest и поне двама човека ме навиваха да правим в Пловдив. Кой знае догодина може да хвана да направя отново (след няколко годишно прекъсване) OpenFest Пловдив. Само да има поне още някой да ме подкрепи и да помага. А за тази – поздравления за организаторите и лекторите в София ! Супер OpenFest се получи !

Повече информация, лекциите … а скоро снимки и видео има на www.openfest.org

Блог ъпгрейди

Тази вечер нещо го ударих на ъпгрейди на блоговете ми. Първо видях, че е излязъл нов Pixelpost 1.7 и си обнових фотоблога, а точно ей сега сложих и (не толкова) новия WordPress 2.3.2. И двете обновявания минаха абсолютно безпроблемно. За Pixelpost-а това ми беше първия upgrade, а на WordPress за първи път не ми се налага да пипам някой файл на ръка допълнително. Поздравления за авторите. Чудни продукти са !

edit: и не забравяйте да обновите до pixelpost 1.7.1 !!!

Да пиша или не ?

Да пиша или не … за писането или неписането ? … естествено, че става дума за случая на Мишел. До преди малко мислех да не пиша … дори все още се колебая. Когато в петък за първи път прочетох какво е станало, просто не можах да реагирам. Казах си – това дори е банално да се пише. Свободата на писане/говорене трябва да я има без дори да се пишем/говорим за нея. Последваха съботата и неделята, през които бях на село и естествено нямах никаква връзка с мрежата. Когато се върнах в понеделник видях каква бомба е избухнала в блогосферата ! Изчетох почти всичко и пак си казах – толкова много се изписа, защо и аз да пиша ?!? Междувременно си мислех наистина ли живеем в държава, където могат да те привикат в полицията само защото си публикувал нещо в блога си ? И това службата, която трябва да разследва най-големите престъпници. Тогава си казах – това наистина е проблем на всички нас, които пишем съвсем обикновени блогове всеки ден. Можеше да се случи и с мен и с всеки друг … не трябва да се мълчи. Така седнах сега в тази гореща нощ и написах това което мисля. А и категорията ми “Свободата, Санчо …” отдавна не беше обновявана. Наистина не съм си мислел, че ще пиша за свободата на словото в нея и то под такава директна заплаха. Наистина като писател на блог се чувствам лично засегнат от случая.

п.с. вижте и видеотата от сутрешния блок по Канал 1, в които Мишел, Йовко и Симион разясняват случая – част 1 и част 2 .

RockBox на Sansa

Снощи точно преди да си легна видях, че RockBox официално вече поддържа Sandisk Sansa e200 серията 🙂 Аз, като собственик на Sansa e260, веднага се зачетох какво трябва да направя, за да го пробвам, и пак си легнах по малките часове 🙂 . За тези, които не знаят RockBox е независим open source проект за създаване на софтуер за различни портативни плеъри. Поддържа модели на Archos, iRiver, iPod … , а от този месец и Sansa.

Днес цял ден се чудих, но след като се прибрах, реших че просто няма как да се сдържа да не го изпробвам, пък каквото ще да става. Все пак навсякъде пише, че няма stable версия, а и винаги с RockBox, може да си повредиш плеъра. Свалих си необходимите файлове – в упътването си пише всичко много подробно. Първия път без да искам извадих USB-то без да unmount-на устройството и Sansa-та си тръгна с оригиналния firmware. Това в първия момент ме стресна, но после пък си казах – е, значи все пак не изтрива оригиналния софтуер. Отново повторих цялата процедура по инсталирането (за по-сигурно) и след следващия рестарт се появи логото на RockBox 🙂 Ето първите ми впечатления от него :

Предимства:

  • свободен софтуер (нарочно го поставям на първо място) – един проект, който се развива постоянно
  • поддържа много звукови кодирания – mp3, ogg, flac, wav … (според сайта – повече от 15)
  • разглеждане и възпроизвеждане по директории ИЛИ по изпълнители/албуми. Базата данни се обновява само когато пожелаеш, а не всеки път при стартиране, както оригиналния софтуер (при него дори липсва възпроизвеждане по директория)
  • като цяло много и подробни настройки
  • възможност за използване на теми (има за всеки вкус 🙂 )
  • МНОГО добавки (plugins)
  • DOOM – всъщност това е една от добавките, но си струва да се отбележи отделно 😉
  • улеснено създаване на списъци от песни (playlists). Функция опашка. Оригиналния ми firmware въобще не може да се създават от устройството, а само от компютър и то с Windows Media Player.
  • и не на последно място – поддръжка на last.fm – нещото заради, което най-много се замислям дали да не премина изцяло на RockBox

Недостатъци (разбира се има и такива) :

  • нещо е бъгав все още. За няколко часа се наложи да го изключа принудително 2-3 пъти. Освен това като го пъхна в USB-то не се представя като устройство, а само започва да се зарежда батерията. Ако го включа в USB-то, когато е изключен RockBox-а crash-ва, след което тръгва оригиналния софтуер и чак тогава ми се появява като USB устройство. Освен това, след като играх DOOM ми насичаше музиката – с рестарт се оправи.
  • каквото и да си говорим – по-грозно е от оригиналния firmware. Там картинките да си доста мазни, а и дисплея е хубав, а RockBox е (почти) изцяло текстов. Все пак за фенове на конзолата, като мен, това не е чак такъв голям проблем. Дори е много geek 🙂
  • загуба на функционалност – въпреки многото функции, които дава RockBox, в него липсват радиото и диктофона (две неща, които почти не използвам). Видеовъзпроизвеждането и показването на картинки е с plugin-и и не съм ги пробвал.
  • бавен – особено докато свири, разлистването из менюто доста “насича”. (единствено печели в скоростта на начално зареждане)

Въпреки многото предимства на RockBox, засега май ще си остана на оригиналния firmware от Sandisk. Все пак най-важното (за мен) за един преносим плеър е да свири стабилно музика. Другото са глезотиики 🙂 Радвам се все пак, че имам open source алтернатива и когато стане по-стабилен и по-бърз може да премина изцяло на RockBox. Дотогава пожелавам успех на проекта !

OpenFest 2006 Пловдив

OpenFest 2006 се проведе и в Пловдив. Аз тази година се изживявах като видеорежисьор на заснемането. Ще видим как се справих. Като цяло имахме един голям проблем – не спазвахме много програмата – ту избързвахме, ту се забавяхме. Другия проблем – много до късно беше програмата и накрая не остана никой. Това като проблеми от мен. Положителни неща се надявам да чуя от други 🙂 Все пак се радвам, че OpenFest се случи и тази година в Пловдив. Направихме каквото можахме.

Вечерта след феста установих мой личен рекорд – 5+ бири без да ходя нито веднъж до тоалетна 🙂 Явно биреното ми шкембе расте и дебелее. Иначе добре се събрахме и забавлявахме в Азия, Найлона и Петното 🙂

OpenFest 2006 София и … още нещА

Вчера (събота) в 8:30 часа сутринта потеглих към София за OpenFest. В Пловдив беше хубаво ясно време, макар и студено, а столицата ме посрещна със сняг. Видях си първия сняг за тази година 🙂 Оставих майка ми (тя дойде с мен, но по други задачи 🙂 ) и съвсем малко изпуснах началото на феста в 10:30 (отне ми и известно време да си намеря място за паркиране в центъра на София).

Първо говореше Йовко, с нещо като встъпителни думи. Единствения слайд на екрана (който аз видях) беше с бюджета, с който е направен Софийския фест тази година. В сравнение с проектобюджета, който гледах в организационното wiki на openfest, е направо нищо. Наистина тази година изпуснах организацията и не знам как са се справи. Браво на всички ! Всички май знаем кои са “всички”. И аз се надявам всяка година да има нови хора, както между впрочем се получи в Пловдив.

Първата истинска лекция беше на Branden Robinson, който говори за демокрацията при Debian дистрибуцията. Въпреки, че не съм дебианец, лекцията ми беше интересна и я изслушах с интерес. Въобще не бях се замислял колко видове гласувания може да има и какви са разликите между тях.

Следваща лекция (или по-скоро представяне) започна след известни технически проблеми и беше посветена на представянето на проекта C3 на Фондация “Отворени проекти”. Това е нещо, което е много интересно и се надявам наистина да се случи и да успее, но какво е точно май все още никой не знае 🙂 След като видях във видеото кои хора са замесени в него, съм почти сигурен за реализирането му.

Междувременно се запознах най-сетна на живо с Евгений Василев (aka AquilaX). Казвам най-сетне, защото от много време все се засичаме, къде ли не, виртуално. Ходихме заедно на обяд в Дон Домат и изпуснахме лекцията на Микроинвест за счетоводния софтуер. Върнахме се за Георги Чорбаджийски и неговата тема за Linux kernel-а. Както и очаквахме той потвърди, че Линукс е най-доброто и оплю прозорците 🙂 Бъзикам се, беше си добра лекция.

Между лекциите успях да говоря с Бого Шопов за феста в Пловдив и той ми каза, че може да се напечатат плакати специално за останалите три града в които тази година ще има OpenFest. Дано ! Надявам се да си осигурим и видеозаснемане, но за съжаление нищо твърдо все още.

Присъствах и на лекцията за Linux distributons for embeded WIFI devices, която дори има нещо общо с моята работа, и ми беше доста интересно. Занимавам се с embedded софтуер, но все още не сме стигнали (във фирмата) до Линукс. Интересна работа си е да бъзикаш разни хардуерни кутийки 🙂 Интересно е и да бъзикаш Линукс, така че 2 в 1 🙂

Един незабравим момента по време на феста беше когато Антони Райжеков дойде при мен и се поздравихме. Много странно се почуствах – все пак аз съм му фен и би трябвало аз да направя нещо такова 🙂

Последната лекция, на която бях, беше на Шопов за Free Beer. Голям смях 🙂 Ако направи такова шоу и в Пловдив, феста ни ще е номер 1 🙂

След това си тръгнах. Бях казал на taralezh, че може да се видим, но си мислех, че вече е много късно. Звъннах й и се оказа, че стоят на БАИТ Експо до 7 часа ! Беше 5 и нещо и реших да отида и там. Така разгледах и БАИТ-а. Честно казано не си струва входа (да, платих и такъв). Ако искате да купите нещо или да правите бизнес, може би там Ви е мястото, но иначе не. Все пак аз бях отишъл да се видя с Еми. Радвам се че се видяхме, но и този път не пихме бири. Еми, обеща за другия път – в Пловдив ! Тръгнахме си заедно от IEC и тя дори се съгласи да я возя – като изключа едно въртене в дере, съм добър шофьор, нали 🙂

Последва хубава вечеря при братовчетка ми Албена, която имаше рожден ден. Видяхме се по роднински и хапнахме 🙂

Вечерта и нощта беше резервирана за концерта на Остава в един боулинг в Студентски град. Отидох с Магито и Софито. Концерта беше супер, но мястото нещо не беше много подходящо. Поне хората се кефиха и стана шоу 🙂 Видях се с Дани, след като последния път ги пропуснах в Пловдив. След концерта отидохме в Строежа. Едно място, за което само бях чувал и сега най-сетне отидох. Хареса ми. Ще отида пак. Само се надявам тогава да няма чак толкова много хора. Снощи беше претъпкано. Постоянно те блъскаха минаващи хора и не можеш да се отпуснеш да потанцуваш.

Към 2:30 се прибрахме да спим в общежитието на сестра ми. Тази вечер така беше станало, че бяхме 5 човека в стаята 🙂 Беше идеално топло и поспах няколко часа. Станах в 7, отидох да взема майка ми и в крайна сметка в 8:15 излязох от зимна София. Зимата беше до тунела Траянова врата, след това беше слънцето. В 10 часа бях в ПУ на упражнения. Оказа се, че дори не съм закъснял – преподавателката ни закъсня повече от мен – и тя пътувала от някъде (по програма бяхме от 9). Към 17 часа вече почти не издържах на упражненията и добре, че приключихме. Последва едно приятно кафе с една от новите ми колежки, но след това побързах да се прибера най-сетне. Цял ден на упражнения и след като почти не съм спал, направо се прибрах скапан, а утре е понеделник … отново сърдит понеделник

п.с. след такъв пост мога да Ви кажа, че spellcheck-а на Firefox2 rules 🙂

OpenFest 2006

И тази година няма да мине без OpenFest. В София той ще се състои тази събота и неделя в Централния военен клуб и програмата изглежда доста внушителна и обещаваща. За повече информация посетете сайта – openfest.org. Аз сигурно ще успея да присъства само в събота. Ще се радвам да се видим там.

В Пловдив също организираме OpenFest. За втора поредна година ще се помещаваме във ФМИ към Пловдивския университет. Датата е 18-ти ноември (събота), а (предварителна) програмата може да видите на адрес openfest.org/plovdiv/. Нещата тази година станаха доста светкавично. До преди две седмици почти бях убеден, че тази година няма да има фест в Пловдив, но нещата бързо се промениха, главно заради форума на ФМИ, където се появиха доста желаещи за лектори, а щом има лектори – има и фест. Винаги ми е било най-трудно да намеря лектори. Тази година малко се отдръпнах от организацията – май остарявам и усетих какво е младите да поемат нещата 😛 От друга страна ми е хубаво, защото не трябва да мисля за всичко – най-хубавото в организацията за феста в Пловдив тази година, е че има нещо като екип от няколко човека, които наистина искат това събитие да се случи. Ще направим най-доброто, което можем с бюджет 0 лева и много ентусиазъм.

Заповядайте на OpenFest ! Да споделим свободата си !

п.с. някой може ли да ми каже, има ли някъде близо до този военен клуб място, където може да се паркира ?

Всякакви

Я да видя за колко от категориите ми мога да пиша сега:

за Пътешествия – в неделя ходихме до село Руен. Пак се моткахме много и тръгнахме почти вечерта. Поне този път беше по светло. Предишния път когато бях там беше към и след полунощ. Хубаво селце е Руен 🙂 бяхме и до едно (изкуствено) езерце близо до него. Има едно заведение и риболов, но сега май не е сезона и е свободно. Като цяло е много хубаво, ако може да издържате на крякането на жаби. Аз мога 🙂 Вилито и Стефан дори останаха на спят на палатка над селото и така им завидях, но нямаше как – на другия ден бях на работа.

за Култура – в понеделник бях на театър – “Веселите разплюеви дни” на Театър 199. Попадна ми една покана за двама и единствено Йонов се оказа свободен да дойде. Принципно е комедия, но малко по-дълбокомислена. Въпреки, че е стара руска творба, текста е напълно валиден и за сегашното българско дередже отностно корупцията.

за Филми – в събота с Таня и Милен гледахме у нас “Dr. Strangelove” на Стенли Кубрик. Филмът е черно-бял от 1964-та година и типичен за ужаса от студената война. Идеален е за да се помни историята и най-вече за хора (като мен), които не са живяли съзнателно по това време. Не случайно е в TOP20 на imdb.com

за Лични – дано да не изпадна в депресия след всичките проблеми, които ми се струпват на последък. Все пак животът е хубав 🙂

за Музика – това е във връзка с предишното – как може winamp-а на работата (който винаги е на shufle) да е толкова интелегентен ?!? Винаги пуска нещо свързано с това, което говорим или просто си избира една тема и цял ден пуска по нея. Днес направо ме заля с Portishead. Добре, че не ми действат подсилващо на депресията, а точно на обратно.

за Работа – продължаваме напрегната работа преди Булктрола-та. Днес най-сетне тръгна и предния панел на малката централа. Най-лошото, е че не разбрах точно какво й беше – лоша спойка или дефектна платка с неметализиран проходен отвор. И във двата случая глупава работа, която ни отне 3 дена. Това потвърждава правилото за редуването на службните и личните грижи.

за Свободата, санчо … – може би малко късно, но чак днес видях темата, която е полазила всички блогове напоследък – авторските права и ИК “Труд”. Струва си вниманието.

за Разни – става дума за блога ми и спамовете напоследък. Просто наистина са огромно количество и съжалявам, ако съм изтрил, някой истински коментар. Пуснете го отново или ми пишете на пощата.